Hlavní obsah

Ruský národ válka názorově štěpí

V řadě ruských měst pokračují menší protiválečné protesty, které jsou okamžitě potlačovány policií. V neděli ruské úřady v pětačtyřiceti městech pozatýkaly na dvanáct set lidí, uvedla ruská lidskoprávní organizace OVD-info. Za poslední tři dny bezpečnostní složky zadržely přes tři tisíce protiválečných demonstrantů, napsal server tajga.info.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Nádražní hala v polské Przemysly se změnila na improvizovanou noclehárnu ukrajinských uprchlíků.

Článek

Ruské ministerstvo obrany také obvinilo „některá ruská média“, zejména deník Novaja gazeta, ze šíření takzvaných lživých zpráv z Ukrajiny.

„To, že ruská armáda bombarduje Kyjev raketami s plochou dráhou letu, je velmi objektivní informace. Nejde o žádné ukrajinské ‚fejky‘, to jsou fakta a zase jen fakta,“ reagoval v rozhovoru pro ruskou opoziční televizi Dožď Kiril Martynov, šéf politického oddělení listu.

Za tragédii podle Financial Times označil válku na Ukrajině Michail Fridman, spoluvlastník banky Alfa-bank. V dopise zaměstnancům své společnosti LetterOne upozornil na své ukrajinské kořeny i ruské občanství.

Švýcarsko nebude neutrální, nejspíš také zmrazí majetek Rusů

Ekonomika

„Cítím hlubokou náklonnost k oběma národům. Současný konflikt vnímám jako tragédii pro oba,“ uvedl.

„Naši lidé si budou muset vzít zemi zpátky cestou revoluce“, uvedl v neděli na sociálních sítích kdysi nejbohatší Rus a oligarcha Michail Chodorkovskij, který strávil za Putina v ruském vězení deset let.

Otevřený dopis proti válce podepsalo přes 240 ruských komiků.

Michalkov válku podpořil

Ne všichni se ale veřejně vyslovují proti invazi. Nikita Michalkov, světoznámý ruský herec, scenárista a oscarový režisér, na videu na YouTubu ruský vpád na Ukrajinu podpořil a uvedl, že „jde o operaci, která má přinést mír, minimálně Donbasu“.

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Válka na Ukrajině

Ruská prokuratura v neděli pohrozila trestním stíháním za vlastizradu se sazbou do 20 let vězení všem ruským občanům, kteří poskytnou finanční, materiální, technickou, konzultační či jinou pomoc cizímu státu, mezinárodní nebo zahraniční organizaci, „směřující proti bezpečnosti Ruské federace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám