Hlavní obsah

Dva ruské drony explodovaly v Rumunsku, tvrdí Ukrajinci. Bukurešť to popřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí oznámil, že dva ruské drony během nočních útoků u Dunaje dopadly na rumunské území a explodovaly tam. Bukurešť to podle agentur Reuters „kategoricky“ popřela.

Foto: Ukraine's Operational Command 's, Reuters

Ukrajinský hasič likviduje požár, který se rozhořel po ruském útoku v Oděské oblasti.

Článek

Podle listu Ukrajinska pravda Rusové původně měli v úmyslu zasáhnout „obilný“ přístav Izmajil v Oděské oblasti. Dva šáhidy, kamikadze drony íránské provenience, ale dopadly na rumunské území a explodovaly tam, uvedl podle listu mluvčí Oleh Nikolenko.

Rumunské ministerstvo obrany jeho tvrzení podle Reuters kategoricky popřelo a uvedlo, že ruské útoky území Rumunska, členské země Severoatlantické aliance, neohrozily.

Bukurešť uvedla, že sledovala průběh ruských útoků v reálném čase a že při nich nenastala situace, kdy by se rumunské území dostalo do přímého ohrožení.

Nikolenko ale zveřejnil fotografii exploze a zdůraznil, že jde o potvrzení toho, že „ruský raketový teror představuje obrovskou hrozbu nejen pro bezpečnost Ukrajiny, ale také pro bezpečnost sousedních zemí, zejména členských států NATO“.

Mluvčí zároveň vyzval partnery Ukrajiny, aby urychlili poskytování dalších moderních protiraketových systémů a také bojových letounů, které posílí obranu infrastruktury napadené země a sousedních států.

Ukrajinská protivzdušná obrana podle listu zlikvidovala šestnáct z dvou desítek šáhidů, které Rusové v noci poslali na Oděskou oblast.

Foto: Ukraine's Operational Command 's, Reuters

Zbytky skladiště v Oděské oblastí, které rozmetal zásah ruského kamikadze dronu.

Sedm bezpilotníků sestřelili Ukrajinci v Dněpropetrovské a Mykolajivské oblasti. Úhrnem tak ukrajinská protiletecká obrana v noci na pondělí zničila 23 z celkem 32 dronů, které Rusové na území její země poslali.

Rumunské ministerstvo obrany ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu odsoudilo jako neopodstatněné a v rozporu mezinárodním právem.

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Infrastruktura pro vývoz ukrajinského obilí se stala terčem útoku jen několik hodin před očekávaným začátkem jednání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z důležitých témat schůzky je návrat Ruska k dohodě o přepravě ukrajinského obilí přes Černé moře, který Erdogan prosazuje.

V rumunském letovisku vybuchla námořní mina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám