Hlavní obsah

Duda potvrzuje: Byla to zřejmě ukrajinská raketa. Nehoda

Aktualizováno

Raketu, která v úterý zasáhla obec na východě Polska poblíž ukrajinských hranic a vyžádala si v ní dvě oběti, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana, řekl ve středu podle tiskových agentur polský prezident Andrzej Duda.

Nebyl to úmyslný útok na Polsko, řekl polský prezident Andrzej DudaVideo: Reuters

 
Článek

Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Pravděpodobně se tak jednalo o nehodu. Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki uvedl, že Polsko možná po úterním incidentu nakonec nebude muset aktivovat článek 4 Severoatlantické smlouvy.

„Střela, která dopadla na polské území, byla pravděpodobně ruským výrobkem ze 70. let. Nemáme ale žádné důkazy, že byla vypálena z Ruska. Je vysoce pravděpodobné, že patřila ukrajinským obranným silám,“ citovala prezidenta polská tisková agentura PAP. Duda podle agentury Reuters dodal, že patrně šlo o protiletadlovou raketu S-300.

Také americký prezident Joe Biden dříve řekl, že soudě podle trajektorie nejspíše střela z Ruska neletěla.

Ukrajina se v úterý bránila masivním ruským útokům na energetickou infrastrukturu, které byly podle Kyjeva nejrozsáhlejší od začátku války. Rakety S-300 ruské výroby používají ve válce na Ukrajině obě strany.

Varšava stále zvažuje možnost aktivování článku 4 Severoatlantické smlouvy, ale zdá se, že to nakonec možná nebude potřeba, sdělil polský premiér Morawiecki, který vystoupil na stejné tiskové konferenci jako Duda.

Aktivace článku by znamenala, že členové NATO by zahájili formální konzultace, na nichž by projednali, zda existuje pro Polsko hrozba a jakým způsobem jí lze čelit.

Rusko několikrát popřelo, že by mělo s úterním incidentem cokoli do činění. Ukrajinská prezidentská kancelář ale uvedla, že z incidentu je v první řadě potřeba vinit Rusko, které válku na Ukrajině rozpoutalo.

Za incidenty s raketami může jedině Rusko. Zřiďte bezletovou zónu, vyzývá Podoljak Evropu

Zahraniční

Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že podle snímků z místa výbuchu v Polsku patří úlomky ukrajinské raketě S-300. Úterní ruské útoky podle něj mířily jen na ukrajinské území a k ukrajinsko-polské hranici se dostaly nejblíže na 35 kilometrů.

Raketa na polskou vesnici dopadla v den, kdy Rusko při nové vlně vzdušných útoků udeřilo na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Podle Kyjeva se jednalo o nejrozsáhlejší útoky vůči energetické síti od 24. února, kdy Moskva zahájila invazi.

Pokud nese někdo vinu za „incidenty s raketami“, tak je to Rusko, řekl agentuře Reuters představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Podle mého názoru se musíme držet jediné logiky. Válku začalo a vede Rusko. Rusko na Ukrajinu masivně útočí řízenými střelami,“ uvedl Podoljak.

Reklama

Výběr článků

Načítám