Hlavní obsah

Rusko zastavilo účast na obilné dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moskva zastavila svou účast na dohodě o přepravě ukrajinských zemědělských komodit přes Černé moře. Podle Kremlu nebyly naplněny části týkající se Ruska. Rozhodnutí Moskvy v pondělí oznámil novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Dohoda o obilí skončila. Bohužel část týkající se Ruska dosud nebyla naplněna,“ prohlásil Peskov podle tiskové agentury TASS s tím, že Moskva se k uskutečňování smlouvy vrátí, jakmile budou splněny požadavky ruské strany.

„Jakmile bude ruská část (dohody) naplněna, ruská strana se okamžitě k realizaci této dohody vrátí,“ dodal Peskov v narážce na to, že Moskva požadovala zmírnění západních ekonomických sankcí. To by mělo usnadnit export ruských potravin a hnojiv.

Ruské ministerstvo zahraničí upřesnilo, že dohoda vyprší o půlnoci z pondělí na úterý. Rozhodnutí Moskvy podle ministerstva nijak nesouvisí s pondělním útokem ukrajinských sil na Kerčský most, při němž zahynuli dva lidé a další osoba byla zraněna.

Zmíněná dohoda od loňského léta umožňovala i přes přetrvávající boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z černomořských přístavů. Platnost dohody, kterou obě strany prodloužily naposledy v květnu, v pondělí končí.

Erdogan v pátek věřil v prodloužení smlouvy

Tzv. obilnou dohodu zprostředkovaly loni v červenci OSN a Turecko. Pro Ukrajinu jako jednoho z největších vývozců obilí na světě je export zemědělských komodit životně důležitý. V uplynulých dvanácti měsících vyexportoval Kyjev celkem 33 milionů tun agrárních produktů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ještě v pátek tvrdil, že smlouva měla být prodloužena nejméně o tři měsíce a že se na tom shodl i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Obilná dohoda končí, z Oděsy vyplula poslední loď se zrnem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám