Hlavní obsah

Ruská stíhačka startovala k francouzským letounům nad Černým mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko vyslalo do vzduchu stíhačku Su-27, aby eskortovala dvě francouzské stíhačky a letoun včasné výstrahy letící nad Černým mořem, oznámila v úterý Moskva.

Foto: U.s. Air Forcea, Reuters

Pohled na manévrující ruský Suchoj Su-27 nad Černým mořem (záběr v března 2023 pořídil americký dron MQ-9)

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že systémy kontroly vzdušného prostoru nad Černým mořem detekovaly tři cíle letící směrem k ruské státní hranici.

Suchoj podle agentury TASS zabránil dvěma francouzským stíhačkám Rafale a jednomu Boeingu E3-Sentry se systémem AWACS „v jejím narušení“.

„Poté co se ruská stíhačka přiblížila, cizí vojenská letadla odbočila a opustila vzdušný prostor nad Černým mořem,“ popsalo „incident“ ruské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Dassault Rafale s francouzskými výsostnými znaky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron úterý tráví na návštěvě Prahy, kde prohlásil, že Rusko nesmí zvítězit ve válce proti Ukrajině a že je nutné podporovat Ukrajince tak dlouho, jak to bude třeba. Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je důležitá a Francie se k ní připojí.

Macron minulý měsíc jako první ze západních vůdců zmínil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci varoval, že země Severoatlantické aliance budou riskovat jaderný konflikt, pokud vyšlou na Ukrajinu své vojáky.

Francouzské Mirage 2000-5 zasahovaly nad Baltem proti suchojům

Evropa

Dassault Rafale

Dassault Rafale je francouzský dvoumotorový víceúčelový stíhací letoun s delta křídlem a kachními plochami.

Navrhla jej a vyrábí jej společnost Dassault Aviation.

Je vybavený širokým spektrem zbraní a je určen k vybojování vzdušné nadvlády, bitevním úkolům, leteckému průzkumu, pozemní podpoře, hloubkovým úderům, protilodním úderům a jadernému odstrašení.

Rafale byl do služby uveden v roce 2001 a vyrábí se jak pro francouzské letectvo, tak pro francouzské námořnictvo jako palubní letoun.

Do boje byl nasazen nad Afghánistánem, Libyí, Mali, Irákem a Sýrií.

Reklama

Výběr článků

Načítám