Hlavní obsah

Macron v Praze: Rusko nesmí vyhrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko nesmí na Ukrajině zvítězit, uvedl v úterý v Praze francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání se svým českým protějškem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Macron odmítl poraženectví ve vztahu k ruské agresi na Ukrajině a připomněl, že se rozhoduje i o naší budoucnosti. Podle Pavla je třeba zvážit další možnosti podpory napadené země.

Živě: Briefing po jednání francouzského prezidenta Macrona a prezidenta PavlaVideo: ČTK

 
Článek

„Naše pohledy na složitou mezinárodní situaci i možná řešení se velice blíží,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání prezidentů Pavel, podle něhož je jedinou cestou další podpora Ukrajiny.

Macron zopakoval, že „Rusko nesmí na Ukrajině zvítězit“ a podpora napadené země bude pokračovat, jak dlouho bude potřeba.

Zároveň ocenil českou iniciativu ohledně pořízení dělostřelecké munice. Francie je jednou z 15 zemí, které zatím deklarovaly zájem na nákupu spolupracovat. Česku se podařilo dohledat mimo země EU kolem 800 000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO i bývalého Sovětského svazu, které je možné koupit a dodat na Ukrajinu.

Německé ministerstvo obrany rozesílá dokumenty s heslem 1234

Evropa

„Česká iniciativa je velmi užitečná a budeme ji podporovat. Jde o to spojit naši práci, abychom byli efektivnější,“ dodal francouzský prezident.

„Musíme si být vědomi, že válka se nás dotýká,“ konstatoval Macron. „Musíme být jasnozřiví. Musíme si být vědomi, co musíme udělat sami,“ připomněl a odmítl defétismus.

Více pomoci přímo na Ukrajině

„Evropa musí hrát větší roli v odstrašení Ruska. Neměli bychom si zavírat možnosti podpory Ukrajiny včetně pokračování diskuse o možné přítomnosti na Ukrajině,“ doplnil Pavel s tím, že nelze zůstat jen u forem pomoci, které Ukrajině poskytujeme dnes.

„Bavíme se o formách asistence,“ uvedl Pavel s tím, že lze například trénovat ukrajinské vojáky přímo na Ukrajině. „Je čas zvážit všechny dostupné možnosti a ne je a priori odmítat,“ dodal český prezident.

Záznam: Francouzský prezident Emmanuel Macron v PrazeVideo: ČTK

Macron zmínil i další aspekty podpory Ukrajiny. „Rozhoduje se o naší budoucnosti a schopnosti se bránit,“ uvedl francouzský prezident.

Ten stejně jako Pavel připomněl i další témata jednání, jimiž byla spolupráce v obraně a energetice.

Bezprostředně po jednání na Hradě francouzský prezident zamířil s Pavlem na pietní akt na náměstí Jana Palacha, kde si připomněl oběti prosincové střelby na filozofické fakultě. Následně zamířil na jednání s českým premiérem Petrem Fialou do Strakovy akademie.

I toto jednání bude nepochybně věnováno válce na Ukrajině a spolupráci obou zemí, ale též energetice, neboť francouzská státní společnost EDF je spolu s jihokorejskou KHNP zájemcem o dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech.

Macron se později odpoledne zúčastní česko-francouzského jaderného fóra. Českou stranu bude zastupovat mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN).

Macron pro Novinky: Jsem rád, že mám v Česku silné evropské partnery

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám