Hlavní obsah

Rusko vypálilo výstražné střely kvůli britskému torpédoborci u Krymu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Loď ruských pohraničníků vypálila výstražné výstřely kvůli britskému torpédoborci HMS Defender u Krymu, oznámila agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Nadzvuková ruská letadla Suchoj Su-24M

Článek

„Ve 12:06 a 12:08 provedla pohraniční hlídková loď výstražnou palbu,“ uvedlo ministerstvo ve zprávě.

Torpédoborec HMS Defender byl již dříve varován před použitím zbraní v případě porušení státní hranice Ruské federace. Na varování podle ministerstva nereagoval. Resort tvrdí, že loď byla tři kilometry v ruských výsostných vodách.

Ruský bombardér Suchoj Su-24M navíc provedl preventivní bombardování, aby zabránil porušování ruských hranic v Černém moři.

Foto: Profimedia.cz

Torpédoborec HMS Defender typ 45 britského Královského námořnictva

„Ve 12:19 provedlo letadlo Su-24M preventivní bombardování podél torpédoborce HMS Defender,“ uvedlo ruské vojenské oddělení.

Británie střelbu popírá

Ruské ministerstvo obrany si podle RIA Novosti předvolalo britského vojenského atašé.

Británie jakékoli informace o výstražných střelách popírá. „Žádné výstražné rány vypáleny nebyly. HMS Defender pokračuje běžnou cestou v mezinárodně uznávaném dopravním koridoru,” uvedlo britské ministerstvo obrany s tím, že torpédoborec se plavil v ukrajinských vodách a ruské hranice tak neporušil.

Britské Královské námořnictvo již dříve v červnu uvedlo, že HMS Defender se přesouvá do Černého moře „k vykonávání svých vlastních misí“. Ruský senátor Sergej Cekov v komentáři pro RIA Novosti tento krok odsoudil jako zjevné porušení mezinárodních norem.

Reklama

Výběr článků

Načítám