Hlavní obsah

Rusko vyjednávat nebude, uvedl šéf diplomacie EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Rusko nebude ochotno vyjednávat, dokud se bude snažit vyhrát válku na Ukrajině, prohlásil v pondělí v Barceloně šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Dodal, že není optimistický ohledně toho, co by se na Ukrajině mohlo stát letos v létě.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell zazvoněním na zvonek zahajuje schůzku ministrů zahraničí EU v budově Evropské rady v Bruselu v pondělí 20. února 2023

Článek

„Vidím koncentraci vojsk na obou stranách, jasnou vůli Ruska pokusit se vyhrát válku,“ řekl Borrell. Moskva podle něj dala opakovaně najevo, že invazi neukončí, dokud nedosáhne svých vojenských cílů.

Borrellovy komentáře přišly ve stejný den, kdy Rusko uvedlo, že jeho armáda zasáhla ukrajinské letecké základny a ukrajinské síly ostřelovaly průmyslové objekty uvnitř Ruska. Obě strany se nyní snaží získat převahu před tím, co Kyjev doufá, že bude rozhodující protiofenzivou.

„Obávám se, že od této chvíle do léta bude válka pokračovat. (Ruský prezident Vladimir) Putin tam shromáždil přes 300 tisíc mužů, což je dvakrát více, než měl při zahájení invaze,“ řekl Borrell novinářům po skončení akce.

Dodal, že ruská vojenská přítomnost na Ukrajině je „obrovská“ a Rusko stále denně bombarduje Ukrajinu a ničí civilní infrastrukturu.

„Obávám se, že to nedělají bez plánu. Musíme být připraveni, což znamená pokračovat v pomoci Ukrajině, protože pokud jí nepomůžeme, Ukrajina se nemůže (sama) bránit,“ řekl Borrell.

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 již začal, tvrdí Borrell

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám