Hlavní obsah

Výcvik ukrajinských pilotů na F-16 již začal, tvrdí Borrell

Vysoký unijní představitel pro zahraniční politiku Josep Borrel řekl, že zaškolení ukrajinských pilotů na americké bojové letouny F-16 už v některých zemích, například v Polsku, začalo.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

F-16 Coloradské národní gardy na ranveji

Článek

„Jsem rád, že výcvik pilotů už začal, a doufám, že brzy budeme schopni tuto zbraň (F-16) Ukrajině poskytnout,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda před zahájením Rady ministrů zahraničních věcí EU v Bruselu. „V mnoha zemích, příkladem je Polsko,“ odpověděl na dotaz novinářů o zemích, kde zaškolení začalo.

Šéf zahraniční politiky EU zdůraznil, že F-16 jsou absolutní nutností, „aby Ukrajinci mohli pokračovat v obraně“.

Foto: ČTK

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Británie minulý týden oznámila, že do mezinárodní koalice zaměřené na výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky čtvrté generace včetně F-16 se už přidalo Nizozemsko, Belgie, Dánsko, USA a Portugalsko.

Bílý dům potvrdil, že v následujících měsících budou USA se spojenci jednat o tom, kdy a v jakém množství Ukrajina moderní stíhačky obdrží. Web Politico v této souvislosti uvádí, že by to mohlo být již na podzim.

Prezident USA Joe Biden během summitu skupiny G7 v japonské Hirošimě uvedl, že se mu od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostalo „pevného ujištění“. že ukrajinské síly nepoužijí stíhačky F-16 na ruském území.

S F-16 na cíle v Rusku útočit nebudeme, slíbil Zelenskyj Bidenovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám