Hlavní obsah

Estonsko zatklo ruského profesora podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tartu

Estonské úřady zadržely ve městě Tartu ruského univerzitního profesora Vjačeslava Morozova, který je podezřelý ze špionáže pro Rusko. Informuje o tom list Politico, podle něhož byla na profesora uvalena vazba pro podezření, že by se mohl pokusit vyhnout trestnímu řízení nebo pokračovat ve špionážní činnosti pro Moskvu.

Foto: University of Tartu

Zadržený ruský profesor Vjačeslav Morozov

Článek

K zadržení profesora, který na univerzitě v Tartu přednášel o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem a o mezinárodní politice, mělo podle tiskové zprávy Estonské vnitřní bezpečnostní služby (ISS) dojít už 3. ledna. Případ se ale z nespecifikovaného důvodu rozhodla zveřejnit později.

„Zpravodajský zájem agresora (Ruska) o Estonsko zůstává i nadále výrazný,“ prohlásila v souvislosti s případem ředitelka ISS Margo Pollosonová, na kterou odkazuje Politico.

„Tento nedávný příklad následuje po několika desítkách dalších a ilustruje snahu ruských zpravodajských služeb infiltrovat různé oblasti života v Estonsku včetně akademické obce,“ dodala.

Lotyšský exministr vnitra dostal za špionáž pro Rusko 8,5 roku vězení

Evropa

Pollosonová dále uvedla, že ke špionáži profesora mělo docházet při jeho pravidelných cestách do Ruska. Neuvedla však, jaké informace Morozov vynášel. Varovala Estonce před cestami do Ruska kvůli tlaku bezpečnostních služeb, píše britský deník The Guardian.

Morozov se v současnosti nachází ve vazbě v Tallinu, do které byl z Tartu okamžitě po zadržení převezen. Estonské úřady se k tomuto kroku rozhodly, protože podle nich hrozí, že by se profesor mohl vyhýbat trestnímu řízení nebo pokračovat v páchání trestné činnosti na svobodě, uvedla státní zástupkyně Triinu Olevová.

Znepokojený rektor

K zadržení se vyjádřil i rektor univerzity v Tartu Toomas Asser, který uvedl, že je znepokojen tím, že osoba, která je nyní podezřelá z podkopávání národní bezpečnosti, působila dlouhá léta na univerzitě.

Morozov až do roku 2010 působil na univerzitě v ruském Petrohradě. Od té doby spolupracoval s univerzitou v Tartu, se kterou na vlastní požadavek 11. ledna ukončil pracovní poměr.

„Neměli jsme důvod zpochybňovat dřívější práci Vjačeslava Morozova, ale ve světle nových poznatků je důležité ji kriticky přezkoumat,“ napsala ve zprávě pro studenty Kristiina Tõnissonová, ředitelka Institutu politických studií Johana Skytteho na univerzitě v Tartu.

Lotyšsko deportovalo ruského špiona

Lotyšské úřady minulý týden vyhostily ze země předsedu Lotyšsko-ruského sdružení pro spolupráci Borise Katkova. Jako důvod uvedly „dlouhodobé a systematické činnosti v zájmu Ruska“, uvedl web lotyšské stanice LSM.

K jeho deportaci se vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin, jehož slova rezonují i v případě zadržení profesora Morozova.

„Události, které se nyní odehrávají v Lotyšsku a dalších pobaltských zemích, z nichž jsou deportováni Rusové, jsou velmi vážné a přímo ovlivňují bezpečnost naší země,“ prohlásil šéf Kremlu, kterého cituje ruská vládní agentura TASS.

Lotyšsko už deportuje Rusy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám