Hlavní obsah

Rusko v odvetu vyhostilo slovenského diplomata

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ruská federace vyhostila slovenského vojenského diplomata a vyhlásila ho za nežádoucí osobu. „Do 48 hodin musí opustit naši zemi,“ citovala agentura TASR mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovovou.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

Moskva tak reagovala na podobný krok Bratislavy z konce listopadu. „Slovenské úřady vyhostily ruského vojenského diplomata. V souladu se zažitou a běžnou praxí podobné nepřátelské kroky vedou k zrcadlovým odvetným opatřením,“ řekla Zacharovová.

Příslušná nóta o vyhoštění diplomata byla slovenskému velvyslanci v Moskvě doručena 11. prosince. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel nechtěl záležitost komentovat.

O vyhoštění ruského diplomata informoval 5. prosince slovenský premiér Peter Pellegrini. „Dvaadvacátého listopadu 2018 byl diplomatický pracovník úřadu přidělence obrany velvyslanectví Ruské federace ve Slovenské republice vyhlášen za personu non grata, protože vykonával rozvědné aktivity v rozporu se zájmy Slovenské republiky a NATO. Jeho činnost jako diplomatického pracovníka byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o konzulárních stycích a jeho další působení na území bylo nežádoucí,“ řekl Pellegrini. [celá zpráva]

Podle Denníku N Slovensko vyhostilo plukovníka Alexandera Nikolajeviče Vinogradova, který byl jedním ze tří členů vojenského diplomatického personálu na ruské ambasádě v Bratislavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám