Hlavní obsah

Rusko tlačí na Moldavsko, Putin slíbil podporu Gagauzům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Soči setkal během Světového festivalu mládeže s nejvyšší představitelkou v Moldavsku žijící gagauzské menšiny Evghenií Guțulovou. Ta si stěžovala na „nezákonné aktivity“ moldavských úřadů, které připravují Gagauzy o moc. Putin proto slíbil Gagauzům podporu.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s představitelkou Gagauzů Evghenií Guțulovou

Článek

Guțulová podle TASSu poznamenala, že „ruský lídr slíbil podporu Gagauzsku a gagauzskému lidu při obraně jejich moci a pozic na mezinárodní scéně“.

„Vladimir Putin se mnou projednal složité regionální a geopolitické otázky, jejichž epicentrem je naše Gagauzsko,“ uvedla na svém telegramovém účtu.

„Informovala jsem ho o nezákonném jednání úřadů v Moldavsku, které se nám mstí za naše občanské postavení a loajalitu k národním zájmům,“ podotkla Guțulová.

Západ plánuje převzít kontrolu nad Moldavskem, blouzní Lavrov

Evropa

„Kišiněv nám krok za krokem odebírá pravomoci, omezuje rozpočet, porušuje zákonná práva a vyvolává nestabilitu a destabilizaci v Gagauzsku i v celé zemi,“ dodala.

Guțulová se také setkala s předsedkyní ruské federální rady Valentinou Matvijenkovou, které také vyjádřila podporu Gagauzům v boji proti údajnému útlaku.

Cesta Guțulové do Ruska následovala poté, co představitelé separatistického Podněstří požádali minulou středu Rusko o ochranu.

Spory s Moldavskem

Gagauzové jsou turkický národ žijící především na jihu Moldavska, ale také na Ukrajině, v Rumunsku a Rusku. Jsou pravoslavného vyznání. Spory propukly po vyhlášení samostatného Moldavska a rozhodnutí, že jeho oficiálním jazykem bude jen moldavština.

Gagauzové se proto rozhodli osamostatnit; ozbrojený konflikt se podařilo odvrátit tím, že Moldavsko v roce 1994 uznalo autonomní Gagauzskou republiku, v referendu byla o rok později určena její hranice, do oblasti patří obce, kde je nadpoloviční většina Gagauzů. Jde o tři nepropojené enklávy.

Stěžují si i na to, že většina daní z oblasti, kde žijí, je alokována v jiných částech Moldavska. Oni sami naopak těží z vazeb na Turecko.

Guțulová se stala vítězkou regionálních voleb v Gagauzii. Po svém vítězství oznámila, že chce posilovat vztahy s Ruskem a kritizovala napětí mezi Kišiněvem a Moskvou. Moldavské úřady její vítězství odmítaly uznal, ale postavil se za ni gagauzský parlament, uvedl TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám