Hlavní obsah

Rusko tiše přiznalo padlé vojáky na Ukrajině

– Moskva

Náhrobky se jmény a hodnostmi se už tyčí nad hroby ruských výsadkářů, kteří před čtyřmi lety padli na východě Ukrajiny, uvedl v pondělí list Novaja gazeta. Rusko stále popírá, že by tam ruští vojáci bojovali, ale náhrobky u základny v Pskovské oblasti to potvrzují. Původně přitom byly z hrobů hned po pohřbech sňaty tabule se jmény a jedna z vdov, Lena Kičatkinová, říkala, že její muž žije.

Foto: Profimedia.cz

Výsadkáři z Pskova při cvičení

Článek

O padlých informoval na konci přelomu srpna a září 2016 novinář Lev Šlosberg. [celá zpráva]

Zahájil pátrání, když na hřbitově ve Vybutách objevil hrob velitele jedné z rot 76. výsadkové divize Leonida Kičatkina a dalšího vojáka Alexadra Osipova. Jejich osobní doklady a vojenské knížky byly nalezeny v bojových vozidlech pěchoty, kterých se po střetu zmocnily ukrajinské vládní síly, jež o tom okamžitě informovaly. [celá zpráva]

Několik dalších vojáků bylo zajato, Rusko se však snažilo vše ututlat. Tvrdilo, že tam vojáci náhodou zabloudili, protože při výcviku ztratili orientaci.[celá zpráva] Mrtvé popíralo. Velitel výsadkové brigády generál Vladimir Šamanov, který je nyní poslancem, tvrdil: „V naší výsadkové brigádě jsou všichni naživu.“

Smrt výsadkáře popírala i manželka

Pravdu se snažila zjistit i redaktorka Nové gazety Irina Tumaková. Ta si před čtyřmi lety na sociální síti taky všimla, že Kičatkinová 23. srpna informuje o pohřbu svého muže. Získala od ní telefonní číslo a druhý den jí zavolala. Oksana Kičatkinová jí se smíchem řekla: „Leonid Jurič je živý, sedí vedle mne a pije kafe. Máme k obědu kotlety s bramborovým pyré. Oslavuje narození dcery.“ Opilý mužský hlas do telefonu dodal, že on je Leonid, živý a zdravý.

O dva dny později redaktorka navštívila hřbitov ve Vybutách. Na hrobě byla pořád ještě cedule se jménem Leonida Kičatkina, kde bylo uvedeno datum úmrtí 20. srpna.

Cedule však byla záhy sňata a Rusko dál vehementně popíralo, že by jeho vojáci bojovali na straně luhanských a doněckých separatistů. A pokud se tam objevili, tak až po propuštění ze služby, nebo jeli separatistům pomoci v době své dovolené.[celá zpráva]

Padlí dostali náhrobky

Letos se na bezejmenných hrobech, kde byli pochováni ruští výsadkáři padlí v létě 2014 na Ukrajině, objevily žulové pomníky se jmény a portréty mrtvých v uniformách výsadkářů. Dočkali se jich příslušník vojenské rozvědky GRU Sergej Volkov, který zemřel v červenci 2014 v osmadvaceti letech, další rozvědčík, o rok mladší Vasilij Gerasimčuk, který padl v srpnu, Alexandr Osipov a právě Leonid Kičatkin. Oba zemřeli ve stejný den - 20. srpna 2014. Kičatkin je zpodobněn na náhrobním kameni v uniformě výsadkáře skoro v životní velikosti.

Kičatkinův náhrobek podle pskovské společnosti pro válečné památníky byl zaplacen ministerstvem obrany. Rodina dostala pohřebné ve výši 32 000 rublů a náhrobek vyšel na 100 000.

To, že ministerstvo zaplatilo náhrobek, potvrzuje, že ho armáda považuje za svého příslušníka. Rusko přitom oficiálně stále popírá, že by na Donbasu bojovali ruští vojáci.

Podle ukrajinských zdrojů bylo 12 příslušníků 76. gardové výsadkové divize ze Pskova zabito v srpnu 2014 v bojích u Luhansku v Donbasu na východě Ukrajiny.

Reportérka se po letech pokusila znovu kontaktovat vdovu. Oksana jí řekla: „Prosím, už mi nevolejte, nechci o tom mluvit.“ A zavěsila.

„Už je neschovávají, ale příbuzní zabitých se ještě více než dříve bojí hovořit,” napsal list a upozornil, že na hřbitově přibyly letos nové hroby. Praporčík Nikolaj Grigorov podle nápisu na smuteční stuze zahynul 6. března 2018 „při leteckém neštěstí”. Právě v tento den se u ruské letecké základny Hmímím v syrské provincii Latákíja zřítil nákladní letoun An-26. Katastrofa si vyžádala 39 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám