Hlavní obsah

Rusko obnovilo základnu na Kurilských ostrovech, rozmístilo tam protilodní rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská Tichomořská flotila rozmístila na vulkanickém ostrůvku Matua v Kurilských ostrovech mobilní obranný raketový systém K300 Bastion, který je určen k ochraně pobřeží. Může zasáhnout nepřátelské lodě do vzdálenosti 500 km. Rozšířil tak místa, kde je systém dislokován. O část Kuril se přetahují Moskva a Tokio.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko rozmístilo raketový systém pobřežní obrany na dalším kurilském ostrově Video: AP

 
Článek

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo ve čtvrtek záběry z obojživelné vyloďovací operace, kdy z lodí v rámci cvičení vyjížděla vozidla s komponenty systému Bastion.

Podle ministerstva byly na ostrově zřízeny i trvalé ubikace pro vojáky a garáže pro vozidla.

S územím nekšeftujeme, odmítl Putin výměnu kurilského ostrova za japonskou pomoc

Svět

Na odlehlém ostrově ve střední části Kuril budou příslušníci raketového vojska Tichomořské flotily sledovat po 24 hodin denně přilehlé vody a průlivy.

Na čtyři nejjižnější Kurilské ostrovy Kunašir, Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy si ale klade nároky Japonsko. Sovětský svaz je obsadil v posledních dnech druhé světové války. Kvůli sporům o ně obě země dosud nepodepsaly mírovou smlouvu.

V roce 1956 byla podepsána sovětsko-japonská deklarace, podle níž měl Sovětský svaz vrátit Šikotan a Habomajské ostrovy, ale Japonsko chce i Kunašir a Iturup.

Foto: AP

Rusko rozmístilo raketové systémy pobřežní obrany v blízkosti tichomořskcýh ostrovů, které si nárokuje i Japonsko

Protože nedošlo k dohodě, Rusko začalo v novém tisíciletí posilovat svou přítomnost na souostroví.

V roce 2011 rozhodlo o rozmístění systému Bastion na ostrovech, k čemuž došlo v roce 2016. Umístěny jsou i na Iturupu. Ostrovy chrání i ruský systém Bal s dosahem 1000 km.

Neobývaná Matua, kde je nyní systém, je součástí středních Kuril, je tedy dál od Japonska než Iturup. Vylodění bylo proto spíše ukázkou síly a snahou Moskvy rozšířit a upevnit v oblasti svou přítomnost.

Rusové staví na Kurilách základnu, Japonsku navzdory

Svět

Před druhou světovou válkou měli na tomto vulkanickém ostrově Japonci základnu, kterou po válce až do roku 1991 používali Sověti. Pak ji pro nedostatek prostředků opustili.

Komplikovaný spor o Kurily 

Spor o Kurily je velmi složitý, protože Kurilské ostrovy obývané Ainy střídavě kontrolovaly Rusko a Japonsko. Rusové jejich většinu ovládli v 18. století, Japonsko pak vybudovalo dvě základny na ostrovech Kunašir a Iturup.

V roce 1855 byla stanovena hranice mezi oběma impérii mezi ostrovy Iturup a Urup, ale o dvacet let později se obě země dohodly, že celé Kurily získá japonské císařství výměnou za Sachalin.

Je nenormální nemít po 70 letech mírovou smlouvu. Abe chce s Putinem vyřešit Kurily

Svět

Po rusko-japonské válce, kterou samoděržaví v roce 1905 ostudně prohrál, však získali Japonci i část Sachalinu. Kurily anektoval v roce 1946 Sovětský svaz, protože dohody z Jalty a Postupimi ponechávaly Japonsku jen mateřské ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám