Hlavní obsah

Rusko se bojí velkého globálního útoku. Představy o něm jsou ale tak trochu sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojenští experti se bojí, že by se Rusko mohlo stát terčem velkého globálního útoku. Varuje před ním časopis Vojennaja mysl vydávaný ministerstvem obrany, podle něhož by se Rusko v budoucnu mohlo stát terčem velké kombinované operace, jež by následovala po několika vzdušných a raketových útocích vedených na vojenskoprůmyslovou základnu i administrativně-politickou infrastrukturu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruské stíhačky Suchoj Su-57 při leteckém veletrhu MAKS v Žukovském u Moskvy

Článek

Podle autorů by mohlo jít od dva nebo tři, ale možná až sedm vzdušných a raketových úderů vedených proti vojenskoprůmyslové i správní infrastruktuře. Spekulují, že „protivník studuje otázku vytvoření kompaktních vysoce mobilních vícesložkových seskupení vojsk“ označovaných v textu jako společná operační uskupení (OOF), jejichž cílem by bylo zničení těchto struktur ve „všech oblastech - na zemi, na moři, ve vzduchu i v kosmu a informačním prostoru“.

Citace ze zprávy uvedla většina ruských velkých médií včetně agentur TASS a RIA Novosti. RIA Novosti zveřejnila i odkaz na ni, který ovšem nefunguje, TASS ne.

„Nejočekávanějšími formami využití OOF jsou vzdušně-pozemní (popřípadě vzdušně-námořní) operace, které začnou vzdušnými (od roku 2030 vzdušně-kosmickými a v budoucnu kosmicko-vzdušnými) útočnými operacemi sestávajícími z rychlého (okamžitého) globálního úderu a několika (od dvou až třech do pěti až sedmi) masivních raketových a leteckých úderů,“ uvádí se v textu.

Rusko vyvíjí novou kosmickou jadernou zbraň. V americkém Kongresu vyvolala informace rozruch

Zahraniční

Zdůrazňuje se, že letectvo zajišťující protivzdušnou obranu se zapojí do boje jako první, možná ještě před úderem hlavní skupiny. Tato nová uskupení budou mít podle studie 50 až 70 procent velikosti sil nasazených v boji.

Scénář připomíná ruský útok na Ukrajinu

Představa podobné operace působí jako fantasmagorické sci-fi, zejména když se o této operaci spekuluje jako o možné ještě v této dekádě. Zatím žádná země ani koalice zemí nemá takovéto síly, i když se o důrazu kladeném na mobilitu a schopnost přepravovat vojáky i techniku rychle do míst bojů mluví na obou stranách.

V USA se zvažuje zásobování pomocí komerčních nákladních raket, v Rusku zase snili o obřích letadlech.

V textu je popsán i scénář. Napřed bude nepřítel podnikat provokace. Posílí také veškerý průzkum. Pod rouškou cvičení pak může rozmisťovat vzdušné úderné skupiny a lodě s řízenými střelami. Nepřátelská letadla a drony budou létat podél hranice s Ruskem.

Až na klíčovou roli vzdušných sil připomíná scénář „nepřátelského útoku“ na Rusko nápadně dění před ruským útokem na Ukrajinu. Také začal v roce 2014 provokacemi a menšími střety a pak před invazí soustřeďováním mohutných sil pod rouškou manévrů.

Rusové nasadili na Ukrajině svou nejnovější stíhačku Su-57. Moc se to nepovedlo

Válka na Ukrajině

Nutnost posílit vzdušné síly

Rusko však nebylo schopno dosáhnout absolutní převahy ve vzduchu, což byla jedna z příčin, proč neuspěla ruská blesková invaze v únoru 2022. Že si ruské vedení uvědomuje slabiny svého letectva, plyne z věty: „Důležitější role aerokosmických sil ve vojenských konfliktech před ně klade nové úkoly v oblasti vývoje a zavedení nových a modernizovaných leteckých systémů včetně bezpilotních prostředků a výzbroje.“

Mají se také zavádět pokročilé automatizované systémy zlepšující průzkum a komplexní podporu.

Rusko zaostává za USA i Čínou v zavádění bojových letadel páté generace. Suchojů Su-57 má zatím ve službě jen pár, zatímco Američané a jejich spojenci mají těchto letadel stovky. Rusku chybějí i přesněji naváděné zbraně.

Na této spekulaci, která má vytvářet dojem, že je Rusko obklíčené, je zajímavá skutečnost, že se v ní nezmiňují jaderné zbraně. V citacích také není zmiňovaná žádná země, což dává možnost si tam dosadit i jiný stát, než jsou USA či státy západní Evropy.

Po Ukrajině střílí nejmodernější ruské stíhačky. Nad její území se ale neodváží

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám