Hlavní obsah

Rusové nasadili na Ukrajině svou nejnovější stíhačku Su-57. Moc se to nepovedlo

Aktualizováno

Víceúčelový letoun páté generace Suchoj Su-57 použili podle portálu defence-blog.com Rusové na Ukrajině při útoku na pozice ukrajinských obránců. Odpálili přitom pokročilou střelu Kh-69, která ale minula svůj cíl a kvůli technické poruše se zřítila do pole.

Foto: Sukhoi

Víceúčelový letoun Suchoj Su-57 . Ilustrační foto

Článek

„Neviditelný“ letoun Su-57 operující z okupovaného území Luhanské oblasti zahájil podle portálu raketový útok na ukrajinské cíle v doprovodu dvou Su-35. 

Jeho pilot přitom použil pokročilou řízenou střelu Kh-59 vybavenou rovněž systémem „stealth“, která je vytvořena speciálně pro využití tímto letounem.

Odpálená střela ale nejspíš kvůli technické závadě zamířila mimo plánovaný cíl a dopadla na opuštěné pole, tvrdí defence-blog.com.

Ukrajinci přišli o první abrams a hrozí ztráta dalších. Američané dodali zbraně bez zajištění údržby

Válka na Ukrajině

O nasazení nejnovějších ruských víceúčelových letounů Suchoj Su-57 na Ukrajině se podle webu The Kyiv Post spekulovalo již delší dobu.

Svědci hovořili o tom, že zahlédli tento letoun nad Luhanskou oblastí již v listopadu 2023. Britská tajná služba pak v lednu informovala, že Rusové Su-57 již téměř určitě využívají k útoku na pozice ukrajinské protivzdušné obrany.

Su-57 umí být (ne)viditelný

Suchoj Su-57, v kódu NATO Felon (česky zločinec), je jednomístný dvoumotorový proudový víceúčelový stíhací letoun vybavený ruskou variantou technologie „stealth“.

První „neviditelný“ stroj ruské provenience by se měl řadí ke stíhacím letounům páté generace, podle expertů ale nesplňuje některé technologické podmínky.

Su-57 byl zamýšlen jako nástupce letounů MiG-29 a Su-27.

Prototyp stroje Su-57 poprvé vzlétl v lednu 2010, první sériový Su-57 převzaly Vzdušně-kosmické síly Ruské federace v prosinci 2020.

Dvojice prototypů byla nasazena v roce 2018 během ruských vzdušných operací v Sýrii.

Většímu nasazení Su-57 podle webu The Kyiv Post ještě loni bránila skutečnost, že ruská armáda měla k dispozici jen jedenáct kusů těchto strojů, které mají v kódu NATO označení Felon (česky zločinec).

Výrobu totiž provázely četné technické potíže a Rusové se patrně obávali, že v případ sestřelení by letadlo a jeho technologie padly do rukou nepřítele.

Krátce po únorovém fiasku se Su-57 a střelou Kh-59 se podle defence-blog.com mezi odbornou veřejností objevily informace, že nešlo bojovou misi, ale o natáčení propagandistického videa pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Po Ukrajině střílí nejmodernější ruské stíhačky. Nad její území se ale neodváží

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám