Hlavní obsah

Rusko vyvíjí novou kosmickou jadernou zbraň. V americkém Kongresu vyvolala informace rozruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner vyvolal ve středu pozdvižení prohlášením, že byl Kongres informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost Spojených států. Vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil informace týkající se této hrozby. Podle zdrojů stanice ABC se hrozba týká obavy, že Rusko chce umístit jaderné zbraně do vesmíru. New York Times (NYT) uvedl, že se Rusové pokoušejí vyvinout kosmickou protisatelitní jadernou zbraň.

Foto: Profimedia.cz

Předseda zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Mike Turner

Článek

Kongresman Turner zveřejnil krátké komuniké na síti X. Hrozbu blíže nespecifikoval, pouze uvedl, že informaci o ní ve středu dostali k dispozici všichni členové Kongresu. „Žádám, aby prezident Biden odtajnil všechny informace o této hrozbě, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně projednávat kroky potřebné k odpovědi na tuto hrozbu,“ uvedl.

Velká věc

Dva zdroje obeznámené s jednáním v Kongresu podle stanice ABC uvedly, že varování amerických tajných služeb se týká obav, že Rusové chtějí umístit jadernou zbraň do vesmíru. Stanice poznamenala, že obava se netýká shození jaderné zbraně z vesmíru na Zemi, ale případného použití nukleární zbraně proti družicím. „Je to velmi znepokojivé a velmi citlivé,“ řekl stanici ABC jeden ze zdrojů, který to označil za „velkou věc“.

Podle NYT Spojené státy informovaly Kongres i jeho spojence v Evropě o ruském pokroku ohledně nové vesmírné jaderné zbraně, která má ohrozit rozsáhlou americkou satelitní síť. „Taková satelitní vražedná zbraň, pokud by byla nasazena, by mohla zničit civilní komunikaci, sledování z vesmíru, velení vojenských operací USA a jejich spojenců,“ napsal NYT s tím, že v současné době nemají USA schopnost takové zbrani čelit a bránit své satelity.

ANALÝZA: Válka s Ruskem je blíž, než si myslíme, varoval jaderný expert

Válka na Ukrajině

Zdroje NYT uvedly, že informace vyvolala otázku, zda se Rusko nechystá opustit smlouvu z roku 1967, která zakazuje všechny orbitální jaderné zbraně. „Ale protože se zdá, že Rusko není blízko k nasazení takové zbraně, není to považováno za naléhavou hrozbu,“ dodal NYT.

Turnerovo vyjádření podle všeho zaskočilo Bidenovu vládu, napsala agentura AP. Prezidentův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan měl krátce po jeho zveřejnění tiskovou konferenci, kde vyjádřil nad kongresmanovým počínáním překvapení. Uvedl, že s Turnerem a dalšími kongresovými lídry má na čtvrtek naplánovanou schůzku.

„Nejsem v pozici, abych z tohoto pódia mohl v tuto chvíli říct cokoli dalšího,“ prohlásil Sullivan.

Turner dříve ve středu poslal svým kolegům z Kongresu dopis, v němž uvedl, že se naléhavá záležitost týká „destabilizující zahraniční vojenské kapacity“. Zpravodajský výbor podle něj již v úterý hlasoval o zpřístupnění určitých informací zákonodárcům, aby je mohli přezkoumat. Řekl, že členové mají čas si je prohlédnout mezi středou a pátkem.

Nedávno jsme se o tom dozvěděli

Zatímco Turner a Bílý dům mlžili o tom, co hrozba obnáší, dva zdroje a americký činitel řekli, že hrozba souvisí s Ruskem, napsalo CNN. Několik zdrojů informace označilo za „velmi citlivé“. Jeden ze zdrojů CNN potvrdil, že „jde o velmi znepokojivou a destabilizující ruskou schopnost, o které jsme se nedávno dozvěděli“.

Také agentura Reuters s odkazem na dva zdroje obeznámené s problémem uvedla, že se Turnerovo prohlášení týkalo Ruska. Doplnila, že jde o operace ve vesmíru.

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson se podle CNN později snažil obavy uklidnit a řekl, že „není důvod k poplachu“.

„Chceme jen ujistit, že všichni mají volant pevně v rukou. Pracujeme na tom a není třeba se obávat,“ prohlásil poněkud tajemně Johnson.

K věci se pak začali vyjadřovat i jiní představitelé Kongresu, přičemž další člen zpravodajského výboru Jim Himes novinářům řekl, že hlášení upozorňuje spíše na dlouhodobý problém, byť potenciálně vážný.

Zároveň se spekulovalo, že kauza souvisí se čtvrtečním hlasováním sněmovny o prodloužení kontroverzního opatření umožňujícího americkým rozvědkám sledování komunikace cizinců v zahraničí. Turner tento nástroj podporuje a podle zdrojů listu The Washington Post byly informace o neznámé hrozbě získány právě na základě této pravomoci.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám