Hlavní obsah

Rusko přitvrdilo postup proti krymským Tatarům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Krymská prokurátorka Natalja Poklonská na anektovaném ukrajinském poloostrově ve středu pozastavila činnost neformálního tatarského shromáždění medžlisu. Informovala o tom agentura TASS. Prokurátorka již dříve požádala o zařazení tohoto orgánu místní muslimské menšiny na seznam extremistických organizací. Medžlis odmítal ruskou anexi Krymu.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Krymský Tatar s ukrajinskou vlajkou v Bachčisaraji

Článek

„Rozhodla jsem o pozastavení aktivit veřejného spolku Medžlis národa krymských Tatarů, abych zabránila porušování federálních zákonů,” uvedla Poklonská.

Dodala, že medžlis nyní nesmí pořádat žádné veřejné akce, používat své bankovní účty či vykonávat jakoukoli práci. O jeho další budoucnosti rozhodne krymský nejvyšší soud.

Krymští Tataři, kterých je čtvrt miliónu na poloostrově se zhruba 2,3 miliónu obyvatel, vždy Ukrajině zachovávali věrnost. Před přičleněním k Rusku opakovaně vyjadřovali obavy o svůj osud s odkazem na historické zkušenosti.

Ještě během druhé světové války je sovětský vůdce Stalin nechal kvůli obviněním z kolaborace deportovat především do středoasijských sovětských republik, legálně se mohli vrátit na Krym až po několika desetiletích.

Moskva po anexi autonomního poloostrova v roce 2014 opakovaně prohlásila, že práva krymských Tatarů zůstanou zachována. Tataři tvrdí, že tomu tak není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám