Hlavní obsah

Rusko odvolalo vrchního velitele námořnictva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Admirál Nikolaj Jevmenov už není vrchním velitelem ruského námořnictva. Podle serveru listu Izvěstija na jeho místo už nastoupil admirál Alexandr Moisejev, který velel Severní flotile. Ruská armáda se ke změnám zatím oficiálně nevyjádřila

Foto: Archiv RVS

Nový velitel ruského námořnictva Alexandr Moisejev

Článek

Odvolání 61letého Jevmenova podle serveru fontanka.ru souvisí se ztrátami, které ruské námořnictvo, především Černomořská flotila, v posledních týdnech a měsících utrpělo. Na jeho místo podle serveru Izvěstija přichází stejně starý admirál Moisejev, který se jako šéf Severní fotily (působí v Severním ledovém oceánu, v Barentsově a Norském moři) zatím do bojových akcí ruského námořnictva přímo nezapojoval.

Rozhodnutí o odvolání Jevmenova údajně padlo poté, co ukrajinské námořní drony minulý týden potopily moderní ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov. K akci se přihlásila ukrajinská tajná služba HUR, která uvedla, že použila bezpilotní čluny Magura V5. O necelý měsíc dřív Ukrajinci poslali ke dnu Cezara Kunikova, jednu z nejtěžších válečných lodí, které má Rusko k dispozici.

Ukrajina potopila ruskou loď Cezar KunikovVideo: Reuters

Třebaže Jevmenov ještě v neděli odpoledne na webu ruského ministerstva obrany byl stále veden jako vrchní velitel námořních sil, na svůj post se už nevrátí, uvedla Fontanka.ru, podle níž bylo rozhodnutí už komunikováno na nejvyšších úrovních armády.

O admirálech rozhodují ztráty plavidel

Ruské námořnictvo v Černém moři od začátku invaze na Ukrajinu utrpělo těžké ztráty. Zatím nejhorším zásahem bylo potopení vlajkové lodi Černomořské flotily, křižníku Moskva v dubnu 2022.

Jen trosky a mastný flek. Piloti vrtulníků popsali potopení ruské výsadkové lodi

Válka na Ukrajině

Potopení Cezara Kunikova stálo post admirála Viktora Sokolova, velitele Černomořské flotily, o němž se myslelo, že zemřel při útoku na velitelství útvaru v září 2023.

O velitelský post tak přišel podobně jako jeho předchůdce Igor Osipov, který neustál potopení raketového křižníku Moskva, jehož zkázu přivodily ukrajinské střely Neptun.

Ani pod Sokolovovým vedením se ale Černomořské flotile moc nedařilo. Uskupení, které čítalo na začátku ruského vpádu na Ukrajinu asi osm desítek plavidel včetně velkých válečných lodí, vyloďovacích člunů, ponorek, hlídkových člunů a minolovek, přišlo zhruba o polovinu plavidel.

Ukrajinci ukázali záběry z potopení Sergeje Kotova

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám