Hlavní obsah

Rusko otestovalo mezikontinentální raketu Jars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vypustilo v pátek z kosmodromu Pleseck na severu Ruska balistickou raketu Jars. Udělalo to den poté, co ruský prezident Vladimir Putin varoval, že by Rusko mohlo použít jaderné zbraně v případě, že by se vojáci NATO přímo zapojili do konfliktu na Ukrajině.

Na kosmodromu Pleseck odpálili mezikontinentální balistickou raketu JarsVideo: Ruské ministerstvo obrany

 
Článek

„Na státním zkušebním kosmodromu Pleseck provedla joškar-olinská raketová jednotka zkušební odpal mobilní mezikontinentální balistické rakety na tuhé palivo s vícenásobnou hlavicí PGRK Jars,“ oznámilo v pátek ruské ministerstvo obrany. Cvičné hlavice dopadly do vytyčeného cílového prostoru na polygonu Kura na Kamčatce.

„Cílem bylo potvrdit takticko-technické a letové parametry moderního raketového systému,“ uvedlo ministerstvo obrany s tím, že „všechny stanovené úkoly byly plně splněny“.

Jedním z úkolů bylo prověřit přípravu startu a vypuštění rakety Jars po přesunu do vzdálené oblasti, dodalo ministerstvo.

Mezikontinentální balistická raketa RS-24 Jars má dolet až 12 000 km a nést může několik hlavic. Ve výzbroji ruských ozbrojených sil je od roku 2011.

Rusko na konci loňského února pozastavilo účast na smlouvě Nový START, která omezuje počet jaderných zbraní. Moskva kromě toho loni oznámila, že rozmístila taktické jaderné zbraně v sousedním Bělorusku. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek varoval země Severoatlantické aliance, že riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu.

Riskujete jaderný konflikt a následné zničení civilizace, pohrozil Putin Západu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám