Hlavní obsah

Riskujete jaderný konflikt a následné zničení civilizace, pohrozil Putin Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Severoatlantická aliance riskuje jaderný konflikt, pokud vyšle své vojáky na Ukrajinu. Šéf Kremlu to uvedl ve čtvrtek v projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu. Dále uvedl, že ruské jaderné zbraně jsou ve stavu plné pohotovosti a že Rusko po přijetí Finska a Švédska do NATO bude muset posílit svůj západní vojenský okruh.

Riskujete jaderný konflikt a následné zničení civilizace, pohrozil Putin ZápaduVideo: Reuters

 
Článek

„(Západní země) musí pochopit, že i my máme zbraně, které mohou zasáhnout cíle na jejich území,“ prohlásil Putin, podle něhož slova Emmanuela Macrona, který se v úterý nechal slyšet, že nemůže vyloučit nasazení vojsk ze zemí NATO na Ukrajině, hrozí „konfliktem s použitím jaderných zbraní a následným zničením civilizace“.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Nasazení vojáků členských zemí aliance nicméně odmítl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, německý kancléř Olaf Scholz i český premiér Petr Fiala. Žádná ze zemí prozatím neuvedla, že o nasazení vojsk uvažuje.

V souvislosti se zbraněmi Putin dále uvedl, že se Západ snaží Rusko zatáhnout do závodu ve zbrojení. „Snaží se nás vyčerpat a zopakovat trik, který se jim (západním zemím) podařil v 80. letech se Sovětským svazem,“ prohlásil Putin, aniž by tento „trik“ zkonkretizoval.

„Proto je naším úkolem rozvíjet obranný průmysl tak, aby se zvýšil vědecký, technologický a průmyslový potenciál země,“ řekl šéf Kremlu.

Mění rétoriku

Ruský prezident Vladimir Putin svým čtvrtečním prohlášením otočil v souvislosti s použitím jaderných zbraní. Ještě v prosinci roku 2022 totiž uvedl, že by Rusko nikdy jadernými zbraněmi nezaútočilo jako první.

„Nezbláznili jsme se. My si uvědomujeme, co jsou jaderné zbraně zač,“ prohlásil tehdy šéf Kremlu, na jehož odkazuje britský list The Independent. „Nehodláme běhat po světě a ohánět se touto zbraní jako břitvou,“ dodal s tím, že ruský jaderný arzenál bude použit pouze k odvetě.

Převzali jsme iniciativu ve „válce“

Putin ve svém projevu mluvil také o „válce“ na Ukrajině, kterou dříve v drtivé většině případů nazýval „speciální vojenskou operací“, podotýká britská zpravodajská televize BBC. Tímto názvem ji nicméně stále označují veškerá prokremelská média nebo ruští politici.

Podle něho v konfliktu ruská armáda „převzala iniciativu“, což je dle informací z fronty skutečně pravda. V polovině února totiž Rusové za cenu obrovských ztrát dobyli ukrajinské město Avdijivka v Doněcké oblasti. Ukrajinští vojáci se také stáhli z vesnic Stepove a Severne.

„Naše jednotky se stáhly z menších obcí Severne a Stepove,“ uvedl podle serveru Ukrajinska Pravda Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinského uskupení Tavrija, které bojuje proti ruským silám na tomto úseku fronty. „Nepřítel postupuje u Horlivky, Berdyči a Tonenke,“ dodal.

Rusko by neváhalo použít jadernou zbraň jako šokovou terapii, odhalují uniklé dokumenty

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám