Hlavní obsah

Rusko možná plánuje invazi Ukrajiny, varovaly USA spojence v Evropské unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy varovaly spojence v Evropské unii před možnou invazí Ruska do Ukrajiny, uvedl server Bloomberg. Napětí mezi Moskvou a Unií roste kvůli migrantům a dodávkám energie.

Foto: Profimedia.cz

Vojenské cvičení ruské armády u Černého moře

Článek

Washington monitoruje situaci na hranicích mezi Ruskem a Ukrajinou, kde se hromadí ruská armáda. USA tak varovaly své spojence ohledně možné vojenské operace.

Předpokládá se, že tato hodnocení jsou založena na informacích, které Spojené státy dosud s evropskými vládami nesdílely.

Ceny plynu opět vzrostly. Kvůli nižším dodávkám přes plynovod vedoucí Běloruskem

Ekonomika

Tento krok ale musí učinit před případným rozhodnutím o kolektivní reakci, uvedl Bloomberg s odkazem na několik lidí obeznámených se situací.

Jeden z úředníků Bílého domu ve čtvrtek večer řekl, že USA situaci s evropským blokem konzultují, protože považují Ukrajinu za partnera a odsuzují všechny agresivní činy Ruska.

Rusko dlouhodobě tvrdí, že rozmístění vojenských jednotek na jeho území je vnitřní záležitostí a popírá jakékoli agresivní úmysly.

Spojené státy navíc obviňuje z provokace, že se její válečné lodě tento týden plavily v Černém moři blízko ruského území.

V pátek Rusko ústy mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova popřelo, že by koncentrace vojenských sil poblíž hranic s Ukrajinou z posledních dní znamenala přípravu invaze nebo jakékoliv jiné agrese za hranicemi. „Rusko nikoho neohrožuje, pohyb našich vojsk po ruském území by neměl kohokoliv znepokojovat,“ prohlásil Peskov podle agentury AP před novináři.

Rusko vyslalo nad Bělorusko dva bombardéry

Zahraniční

Podobné napětí mezi USA a Ruskem vyvolaly události z jara letošního roku, kdy Spojené státy a NATO nařkly Rusko z vyslání zhruba 100 tisíc vojáků včetně tanků či letadel poblíž hranic s Ukrajinou.

Napětí uvolnil až telefonát prezidenta USA Joea Bidena jeho ruskému protějšku Vladimiru Putinovi a dohoda summitu, který se konal téhož roku v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám