Hlavní obsah

Rusko vyslalo nad Bělorusko dva bombardéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dva bombardéry Tupolev Tu-22M3 ve středu přeletěly nad Běloruskem. Vyslalo je tam Rusko, aby demonstrovalo svou sílu uprostřed prohlubujícího se sporu s Evropskou unií (EU) ohledně migrační krize na bělorusko-polské hranici, píše deník Independent. Podle Kremlu může za krizi EU, která se údajně snaží Bělorusko „přiškrtit“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rusko v době eskalace migrační krize přeletělo nad Běloruskem s bombardéry schopnými nést jaderné zbraněVideo: Reuters

 
Článek

Podle ruské agentury RIA Novosti tamní ministerstvo obrany uvedlo, že ve středu vyslal nad Bělorusko dva letouny Tu-22M3 schopné nést jaderné střely –⁠ včetně hypersonických zbraní navržených tak, aby se vyhnuly protivzdušné obraně.

Situace na bělorusko-polských hranicích se v posledních dnech výrazně vyostřuje. Polská armáda musela uplynulou noc odvracet několik pokusů o průnik migrantů do země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Běloruská pohraniční stráž před sebou žene migrantyVideo: Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov při společném brífinku se svým běloruským protějškem Vladimirem Makejem řekl, že doufá, že zodpovědní Evropané se „nenechají vtáhnout do této poměrně nebezpečné spirály”.

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Evropa

Bělorusko a Rusko se budou i nadále vzájemně podporovat, včetně „společné reakce na nepřátelské aktivity proti našim zemím”, dodal Makej.

EU: Lukašenko se nám mstí

Lukašenko se podle unijních států snaží migračním tlakem pomstít za sankce, které na něj sedmadvacítka uvalila v souvislosti s násilným potlačováním demokratické opozice a porušováním lidských práv v zemi.

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Evropa

Polský premiér Mateusz Morawiecki nedávno řekl, že má jasno o tom, kdo za uměle vytvořenou migrační krizí stojí.

„Za nitky tohoto útoku, který vede Lukašenko, tahá Moskva. Mozkem operace je prezident Putin,” řekl v úterý Morawiecki na mimořádném zasedání polského parlamentu.

Proti tomu se ve středu ohradil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého je takové vyjádření nepřijatelné. „Nejde o nic jiného než o snahu přiškrtit Bělorusko,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám