Hlavní obsah

Rusko mělo předat Maďarsku nejméně 11 ukrajinských zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ortodoxní církev měla zprostředkovat předání nejméně jedenácti ukrajinských válečných zajatců Maďarsku. Ve čtvrtek večer o tom informoval web index.hu s odvoláním se na ruskou pravoslavnou církev.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinský voják bojující u Bachmutu

Článek

„S požehnáním jeho svátosti Kirilla, patriarchy Moskvy a celého Ruska, zprostředkovala ruská pravoslavná církev v rámci vzájemné spolupráce církví na žádost maďarské strany odevzdání ukrajinských válečných zajatců pocházejících ze Zakarpatska do Maďarska,“ cituje web prohlášení ruské pravoslavní církve.

Dalším zprostředkovatelem odevzdání válečných zajatců měl být Suverénní řád Maltézských rytířů.

Ukrajina to zatím oficiálně nekomentovala, ale tisková agentura RBC Ukrajina uvedla, že tento krok nebyl koordinován s Kyjevem.

„Odevzdání ukrajinských válečných zajatců nebylo v žádném případě koordinováno s Ukrajinou. Tito vojáci jsou všichni ukrajinskými občany a jejich přemístění do třetího státu není možné bez souhlasu Ukrajiny,“ uvedla agentura.

V Zakarpatsku žije početná maďarská národnostní menšina a v ukrajinské armádě bojuje řada zdejších Maďarů. Když Maďarsko prosazuje mírové řešení konfliktu na Ukrajině, argumentuje mimo jiné také tím, že ve válce umírají i Maďaři.

Budapešť proto neumožňuje vojenské dodávky přes své území Ukrajině a poskytuje jen humanitární pomoc. Premiér Viktor Orbán opakovaně zdůraznil, že jediným možným řešením konfliktu je příměří a následná mírová jednání.

V Maďarsku se inflace v květnu snížila na 21,5 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám