Hlavní obsah

Rusko letos vydá na armádu kolem 6,6 bilionu rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozpočet výdajů ruské vlády na armádu se v letošním roce pohybuje kolem 6,6 bilionu rublů (1,6 bilionu korun), uvedla britská rozvědka s odkazem na červnovou zprávu Mezinárodního institutu pro výzkum míru ve Stockholmu. Výdaje se rovnají 4,4 procenta hrubého domácího produktu Ruska.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov se účastní setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s absolventy vojenských vysokých škol v Moskvě

Článek

Britské ministerstvo obrany připomnělo, že kvůli mizivé transparentnosti nelze výdaje Ruské federace na armádu určit přesněji. Rozvědka poznamenala, že jen utajované rozpočtové položky tvoří přibližně 22 procent celkového rozpočtu ruské vlády.

Nabízí se však srovnání s rokem 2021, tedy ještě před ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. Moskva tehdy vydávala na armádu 3,6 procenta HDP.

Přestože na válku na Ukrajině vynakládá režim prezidenta Vladimira Putina pouze část obranného rozpočtu, zvýšení poukazuje na náklady spojené s ruskými aktivitami na Ukrajině.

Rozvědka také tvrdí, že Rusko v důsledku války téměř jistě čelí dodatečným přímým rozpočtovým nákladům na obranu, a to včetně výdajů na bezpečnost v okupovaných regionech a obranných opatření v ruských oblastech sousedících s Ukrajinou.

Šéf Dumy chce seznamy úředníků, kteří se během tažení wagnerovců snažili odletět z Ruska

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám