Hlavní obsah

Rusko hrozí raketami a zrušením odzbrojovací smlouvy START

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve středu pohrozil Spojeným státům rozmístěním raket v Pobaltí a odstoupením od smlouvy START o omezení strategických jaderných arzenálů, kterou podepsal vloni v Praze. Rusko plán uskuteční, bude-li Washington ignorovat námitky Moskvy k jeho protiraketovému štítu v Evropě.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv nařídil bojovou pohotovost kaliningradské stanici, varoval před raketovým útokem a nařídil zesílení ochrany objektů strategických jaderných sil. Armáda má rovněž vypracovat plán vyřazení řízení cizího raketového systému.

"Pokud se tato opatření ukážou jako nedostatečná, Ruská federace rozmístí na západě a jihu země moderní útočné systémy zajišťující palebné napadení evropské součásti protiraketové obrany USA. Jedním z těchto kroků se stane rozmístění raket Iskander v Kaliningradské oblasti," citovala Medvěděva ČTK.

Současně upozornil USA, že Rusko má právo opustit smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní START, pokud by se v Evropě rozmístily systémy protiraketové obrany.

„Vzhledem k neoddělitelné vazbě mezi strategickými útočnými a obrannými zbraněmi, mohou vzniknout důvody pro odstoupení naší strany od smlouvy START. Je to základem celé smlouvy,“ sdělil ruský prezident.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém Iskander na přehlídce v sibiřském městě Nižnyj Tagil.

Raketami Moskva hrozila už dříve

Agentura Interfax už v úterý avizovala, že Rusko rozmístí v Bělorusku a v kaliningradské enklávě v Pobaltí operačně taktické rakety Iskander, jestliže se s ním Spojené státy nedohodnou.

USA původně chtěly umístit v České republice radar a v Polsku antirakety. Argument, že obranné rakety míří proti Íránu a dalším státům s nebezpečnými režimy, ale Moskva nepřijala a hrozila raketami v Pobaltí. Nový americký prezident Barack Obama později plán svého předchůdce Bushe upravil a ohlásil záměr rozmístit po Evropě mobilnější systém ve spolupráci s NATO. Rusku nabídl účast na projektu.

Představy USA a Ruska se v tomto ohledu ale liší. NATO nabízí volnou výměnu informací, Rusové se chtějí zapojit i operačně.

Rusko se loni v listopadu zúčastnilo jednání o společné protiraketové obraně v Evropě, ale ta skončila ve slepé uličce. USA totiž odmítly poskytnout právní záruky, že tento systém není namířen proti Rusku.

Operačně taktické rakety Iskander, na Západě označované SS-26 Stone, jsou mobilní balistické rakety, které má Rusko ve výzbroji zhruba pět let. Sedmimetrové střely mají operační dolet až 400 kilometrů a mají být naváděny s pomocí nově budovaného družicového navigačního systému Glonass. Cíle údajně zasahují s přesností pěti až sedmi metrů.
Rusko v poslední době stále častěji signalizuje své odhodlání odpovědět na protiraketový štít NATO vlastními vojenskými prostředky. Kromě Iskanderů se hovoří o novém mobilním protiraketovém systému S-500, který má být hotov v roce 2015, případně o nové mobilní mezikontinentální raketě RS-24 Jars, kterou ruská armáda začala zařazovat do výzbroje loni.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám