Hlavní obsah

Rusko hrozí evropským a americkým firmám zabavováním majetku

Moskva
Aktualizováno

Rusko by mohlo přikročit k zabavování majetku a aktiv firem z Evropské unie a Spojených států, pokud Západ na Moskvu uvalí sankce kvůli angažování se na Krymu. Příslušný zákon připravuje horní komora ruského parlamentu, informovala ve středu agentura RIA Novosti.

Foto: Alexei Nikolskiy/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

"Zákon dává takovou možnost prezidentovi a vládě v zájmu ochrany naší svrchovanosti před útoky," řekl Andrej Klišas, šéf ústavně-právního výboru Rady federace.

Poslanci nyní podle něj pečlivě studují, nakolik rozhodnutí o konfiskaci jmění zahraničních firem a cizinců odpovídá ruské ústavě. "O tom, že je v souladu s evropskými standardy, nepochybujeme," prohlásil Klišas.

"Jakékoli sankce musejí být oboustranné," doplnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Doněcku demonstrovali za odchod ruských vojsk z KrymuVideo: Reuters

Zvažují sankce

Západ zvažuje sankce proti Rusku po vpádu ruských jednotek na ukrajinský Krym. Podle amerických novinářů se uvažuje o omezení výdeje víz odpovědným ruským činitelům a ekonomických restrikcích či o zmrazení majetku ruských institucí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské námořnictvo drží v obklíčení ukrajinskou flotiluVideo: Reuters

Evropská unie navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu, pokud Moskva nepřispěje k uvolnění vyhrocené situace. Rozhodovat se má na čtvrtečním mimořádném summitu EU.

Rusko už v úterý pohrozilo, že na sankce odpoví, ale ne „zrcadlově a symetricky“. Poradce prezidenta Vladimira Putina varoval, že by se Moskva mohla vzdát dolaru jako rezervní měny a přestane splácet dluhy americkým bankám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Gazprom zrušil Ukrajině slevu na plyn

Ruský plynárenský kolos Gazprom počínaje dubnem zruší Ukrajině slevu, kterou jí v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu. Sdělil to podle...

Výběr článků

Načítám