Hlavní obsah

Rusko chce vybudovat námořní základnu v okupované Abcházii, Gruzínci se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi / Moskva

Kreml podepsal smlouvu o vybudování námořní základny u Černého moře s vůdcem separatistické Abcházie, kterou Moskva de facto okupuje. Práce na rozšíření přístavu v lokalitě Očamčyra již začaly.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na část přístavu v Sevastopolu, kde kotví ruská Černomořská flotila

Článek

„Jde o hrubé porušení gruzínské suverenity a územní integrity,“ ohodnotilo gruzínské ministerstvo zahraničních věcí ruský plán na vybudování vojenské námořní základny na černomořském pobřeží Abcházie. Tedy teritoria, které je sice z pohledu mezinárodního práva součástí Gruzie, od roku 2008 je však reálně mimo pravomoc gruzínských úřadů a vystupuje jako samostatná „republika“ pod patronací Ruska.

Dohodu s Moskvou o vybudování stálé ruské vojenské základny v lokalitě Očamčyra potvrdil před několika týdny abchazský „prezident“ a de facto vládce země Aslan Bžanija.

Skupina padesáti poslanců gruzínského parlamentu zaslala v listopadu Evropské unii a NATO prohlášení, v němž žádají o „jednotné a rozhodné stanovisko“ vůči ruským aktivitám v okupované Abcházii.

Rusko by mohlo anektovat Jižní Osetii a Abcházii, prohlásil Medveděv

Evropa

Server BBC upozornil, že vyhodnocení satelitních snímků jeho verifikačním týmem prokazuje již započaté práce na úpravách přístavu a prohlubování plavebních drah v Očamčyře.

Jde o snahu zatáhnout Gruzii do války?

BBC dává ruský zájem o přístav v Očamčyře do souvislosti s probíhající ruskou agresí na Ukrajině. Podle serveru by tamní základna, až bude vybudována, mohla sloužit jako bezpečné útočiště pro ruské válečné lodě. Nachází se totiž daleko od ukrajinské frontové linie.

Ruská Černomořská flotila se zatím musí spokojit především se základnami v Sevastopolu na okupovaném Krymu (kde byla již několikrát cílem ukrajinských útoků) a Novorossijsku. Ten leží od mezinárodně uznaných ukrajinských hranic jen pár desítek kilometrů.

Evropská komise doporučila zahájit přístupová jednání s Ukrajinou

Evropa

Další důvod, který mohl Rusy přimět přijít do Očamčyry, je přibližování se Gruzie k Evropské unii. Tbilisi usiluje o udělení statutu kandidátské země EU, k čemuž má dojít po splnění požadovaných reforem.

V případě, že by se ruská základna v Očamčyře stala terčem ukrajinského útoku, došlo by z technického hlediska k zatažení Gruzie do války - a s takovým státem se procedury přistoupení k Evropské unii vyjednávají obtížně, spekuluje BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám