Hlavní obsah

Rusko chce s Čínou na Měsíci vybudovat jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ruské státní korporace pro kosmické aktivity Roskosmos Jurij Borisov v úterý prohlásil, že Ruská federace ve spolupráci s Čínou „vážně zvažuje“, že v letech 2033-2035 vybuduje na Měsíci jadernou elektrárnu, což by v budoucnu mohlo oběma zemím umožnit výstavbu lunárních osad. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS a agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov

Článek

„Dnes vážně uvažujeme, že někdy na přelomu let 2033-2035 vybudujeme na povrchu Měsíce společně s našimi čínskými kolegy energetickou jednotku,“ prohlásil podle agentury TASS Borisov na ruském Světovém festivalu mládeže. Podle něj by totiž solární panely nezajistily dostatek elektřiny pro napájení budoucích lunárních osad.

„Je to obrovská výzva. Mělo by to probíhat v automatickém režimu bez přítomnosti lidí,“ řekl podle agentury Reuters o možném plánu Borisov s tím, že by výstavbu elektrárny zajišťovali roboti, které má Rusko mít „již téměř připravené“.

Šéf Roskomosu dále hovořil o ruských plánech na stavbu nákladních kosmických lodí s jaderním pohonem. Podle něj už Rusko téměř všechny „technologické otázky“ vyřešilo, zbývá už jen nalézt řešení, jak chladit jaderný reaktor.

„Na kosmickém remorkéru skutečně pracujeme. Tato obrovská konstrukce by byla schopna díky jadernému reaktoru a vysoce výkonným turbínám přepravovat velké náklady z jedné oběžné dráhy na druhou, sbírat vesmírný odpad a zabývat se mnoha dalšími aplikacemi,“ řekl Borisov.

Letos už to vyšlo. Z Japonska do vesmíru odstartovala nová raketa H3

Věda a školy

Ruská vládní agentura TASS připomíná, že v březnu 2021 ruský Roskosmos podepsal s Čínou memorandum o porozumění a spolupráci na vytvoření Mezinárodní vědecké lunární stanice.

V rámci tohoto lunárního programu podle ruské agentury budou k Měsíci vyslány plánované robotické čínské průzkumné mise Chang'e-6, Chang'e-7 a Chang'e-8, které budou řídit roboti.

Na ISS dorazili noví astronauti

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám