Hlavní obsah

Rusko chce, aby Londýn vysvětlil Charlesovy výroky o Putinovi

Londýn

Rusko chce od Londýna oficiální vysvětlení výroku, jímž princ Charles přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k Adolfu Hitlerovi. Podle agentury Reuters si má ve čtvrtek pro vysvětlení na britské ministerstvo zahraničí přijít vysoký diplomat z ruského velvyslanectví v Londýně.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Princ Charles

Článek

Rusko zatím nevzneslo oficiální stížnost a podle agentury AFP bude ruský diplomat chtít vědět, zda princ Charles tlumočil oficiální stanovisko Velké Británie.

Premiér David Cameron, který Kreml kritizoval za anexi Krymu i podporu proruských povstalců na východě Ukrajiny, Charlesovy výroky ponechal bez komentáře. Stejně jako místopředseda vlády Nick Clegg však hájil Charlesovo právo vyjadřovat osobní názor. Vůdce opozice Ed Miliband na Charlesovu obhajobu řekl, že "mnoho lidí v zemi sdílí princovo znepokojení nad aktivitami prezidenta Putina na Ukrajině".

Charles v rozhovoru s jednou přistěhovalkyní v Kanadě vyslechl příběh, jak její rodina prchla před válkou do zámoří, a reagoval na to slovy: "A teď dělá Putin něco podobného jako Hitler." [celá zpráva]

V červnu se potkají

AFP připomíná, že Charles na rozdíl od své matky královny Alžběty II. nešetří vyjadřováním soukromých názorů na různá témata včetně politických. Zdroje z princova paláce k Charlesově výrokům sdělily, že šlo o soukromý rozhovor, nikoli o "veřejné politické prohlášení".

Princ Charles, který je nyní na návštěvě Kanady, se má s Putinem osobně setkat příští měsíc během oslav výročí vylodění spojenců za druhé světové války v Normandii.

Reklama

Výběr článků

Načítám