Hlavní obsah

Rusko čelilo masivnímu výpadku internetu. Nefungovalo skoro nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezpočet ruských webových stránek zůstal v úterý večer nedostupný poté, co byly kvůli problémům s technologií DNSSEC odpojeny domény s koncovkou .ru a .рф, informovala tamní média. Uživatelé v Rusku i mimo ně si stěžovali na výpadky nejfrekventovanějších webů, jako jsou vyhledávač Yandex, banky včetně Sberbank, online obchody Avito a Wildberries či telekomunikační operátor MTS. Ruské ministerstvo pro digitální rozvoj později oznámilo, že problém se podařilo vyřešit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Technický problém související s globální infrastrukturou DNSSEC, který způsobil nedostupnost stránek v zóně .ru, byl vyřešen,“ oznámilo ruské ministerstvo pro digitální rozvoj zhruba dvě hodiny poté, co o problému informovalo. Úřad dodal, že některé problémy mohou přetrvávat, dokud se neaktualizují všechna data.

Koordinátor domén .ru a .рф předtím hlásil, že se problém snaží vyřešit. „Pracujeme na technickém problému, teď nemohu mluvit,“ citoval web Fontanka Andreje Vorobjova, ředitele ruského Centra pro koordinaci domén. Technický problém ovlivňující zónu .ru je spojen s globální infrastrukturou DNSSEC, dodal úřad.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka jde o největší výpadek v historii ruského internetu. „V Rusku došlo k rozsáhlému selhání internetové sítě - mnoho webových stránek v zóně domény .ru se přestalo otevírat. Bankovní aplikace, včetně Sberbank, nefungují. V provozu mobilních operátorů jsou zaznamenány poruchy. Příčiny jsou nejasné,“ uvedl na síti X.

Rusko zablokuje VPN. Je třeba lidem omezit přístup k sítím, přiznalo

Software

„Všechno je rozbité, funguje mi pouze Telegram. Pokud přestane fungovat i ten, přijde dlouho očekávaný digitální detox. Bude lépe,“ napsala na webu Olga Skabejevová, známá ruská propagandistka a televizní moderátorka.

Nejvíce poruch bylo zaznamenáno v Moskvě, Petrohradu, Krasnodarském území, Baškortostánu a Kostromské oblasti. Jak píše Meduza s odkazem na ruské sociální sítě, neotevírají se zejména stránky Yandex a Vkontakte, nedostupné jsou také aplikace různých služeb (Tinkoff, Avito, Wildberries a další).

DNSSEC je nástroj pro ověření pravosti odpovědi z DNS serveru (který spojuje doménová jména s odpovídajícími IP adresami). Jeho účelem je chránit před falšováním IP adres. Díky tomu jsou uživatelé chráněni před phishingem a stránka je chráněna před různými typy kybernetických útoků.

Vývoj suverénního internetu?

„Pokud vám tyto domény nefungují, není to vaším poskytovatelem služby, není to vaším internetem, je to někdo, kdo nesprávně specifikoval DNSSEC pro celou zónu domény,“ uváděl telegramový kanál Zavtracast ve vysvětlení.

Projekt Network Freedoms spojil incident s možným testováním systému „suverénního internetu“, který vyvíjejí ruské úřady, napsal web sibreal.org.

„Ruské úřady již dlouho varovaly, že se pokusí převést všechny uživatele v zemi na národní server DNS. To je pravděpodobně to, co se nyní děje se spoustou stránek v zóně .ru,“ cituje web odborníky.

Ruská armáda vítězí. Kreml tlačí propagandu i do západních videoher

Válka na Ukrajině

DNS, jak projekt vysvětluje, je něco jako adresář, který spojuje známé adresy domén (URL) se strojově čitelnými IP adresami.

„Když zadáme URL do vyhledávacího pole prohlížeče, prohlížeč nejprve přistoupí k adresáři (DNS) a odtud obdrží data o IP, na kterou se musíme dostat, abychom se dostali na web, který potřebujeme. Spojení doménového jména (naše obvyklá adresa) a IP (digitální adresy) se nazývá rozlišení. Pokud však DNS nefunguje, prohlížeč web nenajde,“ vysvětlují experti.

Podle webu sibreal.org Úřad pro dohled nad médii (Roskomnadzor) již před dvěma týdny oznámil vytvoření databáze IP adres pro geolokaci všech uživatelů Runetu. Regulátor plánuje získávat síťové adresy uživatelů s jejich osobními údaji od telekomunikačních operátorů, vlastníků webových stránek a sítí a všech organizací zařazených na seznam organizátorů šíření informací. Tento registr obsahuje více než 200 webů, včetně zdrojů VKontakte, Yandex, Mail.ru, ruských doručovacích služeb, HeadHunter a dalších.

Google dostal v Rusku další miliardovou pokutu. Kvůli válce na Ukrajině

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám