Hlavní obsah

Rusko čelí katastrofálním povodním, v Orsku se šíří žloutenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jarních povodní v Rusku na rozhraní mezi evropskou a asijskou částí se pod vodou ocitlo přes 13 000 obytných domů, uvedla agentura TASS. Většina je jich v Orenburgské oblasti, kde se rozvodnila řeka Ural. V nejvíce zasaženém Orsku se rozšířila žloutenka. Postižena je i západní Sibiř v Ťumeňské oblasti a sever Kazachstánu.

Prázdné ulice, opuštěné domy, evakuovaní obyvatelé - ruský Orsk je pod vodouVideo: Reuters

 
Článek

„Na území Ruska jarní povodně zaplavily přes 13 tisíc obytných domů, na dvacet tisíc k nim přilehlých pozemků a 146 mostů,“ řekl agentuře TASS představitel ministerstva pro mimořádné situace. Naprostá většina zatopených domů, celkem 12 800, je jich v Orenburgské oblasti.

Nejvíce postiženo je město Orsk, kde nevydržely dvě hráze a voda se rozlila do města na obou březích řeky. Za poslední den tam evidují 1970 případů žloutenky typu A, uvedla agentura TASS. Ta se nejčastěji šíří při nedostatečné hygieně.

V Orenburgu, kde žije půl milionu lidí, zaplavila voda za poslední den dalších 300 domů, celkem je jich zatopeno 1910. Do středečního rána stoupla hladina řeky Ural o dalšího půl metru na 978 cm poté, co v úterý večer dosáhla kritické výšky devět metrů a 30 centimetrů.

Foto: ČTK/AP

Záplavy u Orenburgu

„Hladina vody v řece Ural ve středu ráno stoupla na 978 cm, v Sakmaře na 813 cm a dále stoupá. Všichni obyvatelé zatopených čtvrtí si mají okamžitě sbalit cennosti, dokumenty a opustit své domy,“ uvedla orenburská radnice.

Situace ve městě se může ještě zhoršovat. Hladina Uralu, který protéká Ruskem a Kazachstánem do Kaspického moře, může do čtvrtka stoupnout o dalších 70 centimetrů. Sníh na Uralu rychle taje a situaci zhoršují silné deště.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Letecký záběr zaplaveného Orenburgu

Vážná je také situace u Ťumeňské oblasti, kde budou muset evakuovat 3700 osob, protože stoupá řeka Tobol, uvedl TASS. Ve vesnici Zverinogolovské v Kurganském regionu stoupla její hladina za čtyři hodiny o 19 cm na 952 cm. Za den stoupla hladina o tři metry. Do kritického stavu zbývá už jen 127 cm, varovaly úřady podle TASSu.

V samotném Kurganu sirény varovaly obyvatele, aby se okamžitě evakuovali. Regionální úřady uvedly, že hladina bude stoupat ještě tři dny, a předpověděly „obtížnou situaci“ až do konce dubna.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr zaplaveného Akbulaku

V Kazachstánu u řek Ural a Tobol bylo evakuováno 96 000 lidí.

Dnes místní úřady uzavřely provoz na několika silnicích v regionu, aby tam rychle dopravily zeminu na zpevnění hráze, protože se zhoršila předpověď povodní a hladina vody v řece Tobol rychle stoupla o 23 centimetrů, dodal Reuters.

Povodně v Rusku: Starosta půlmilionového Orenburgu vyzval k evakuaci

Evropa

Situace v ruské Orenburské oblasti je kritická, v Orsku se protrhla druhá hráz. Bude hůř, varují úřady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám