Hlavní obsah

Situace v ruské Orenburské oblasti je kritická, v Orsku se protrhla druhá hráz. Bude hůř, varují úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Situace se záplavami v ruské Orenburské oblasti, kde je nejvíce postiženo město Orsk na řece Ural, se zhoršuje, ve městě se protrhla druhá hráz. Šéf ruského ministerstva pro mimořádné události Aleksandr Kurenkov ji označil za kritickou, hladina totiž dále stoupla. V celém regionu je zatopeno již 6300 domů. Evakuováno bylo přes čtyři tisícovky lidí včetně 855 dětí.

Voda v ruském Orsku zaplavila přes 4400 domů, evakuovaných lidí je 1100Video: AP

 
Článek

„V Orsku, kde došlo ke zničení ochranných hrází, je situace kritická. Následkem toho je zatopeno 4518 obytných domů a 4587 pozemků,“ uvedl ministr Kurenkov.

Podle něj je zapotřebí balená voda a mobilní čistírny odpadních vod. Místní zdravotníci uvedli, že v zaplavených oblastech provádějí očkování proti hepatitidě A.

Podle gubernátora Orenburské oblasti Denise Paslera jsou záplavy těmi nejhoršími v regionu ve zdokumentované historii.

Hráz na Urale nevydržela tlak vody. Tři lidé jsou mrtví, 2400 domů je zaplaveno

Evropa

Situace se bude přitom dále zhoršovat, protože meteorologové předpovídají na neděli další silné deště a vyloučit se nedají ani bouřky, uvedl server RBK.

Hladina má kulminovat až ve středu. „Voda se blíží a v příštích dnech bude její hladina jen stoupat,“ varoval Sergej Salmin, starosta více než půlmilionového Orenburgu.

Ural zaplavil v Orsku Staré Město na levém břehu i Nové Město na pravém poté, co se v sobotu večer protrhla druhá hráz, uvedl server Meduza.

V Orsku zřídili jedenáct zařízení dočasného ubytování pro evakuované pro 8000 lidí, v nichž se nyní nachází 511 osob včetně 116 dětí.

Ve městě zastavili provoz ropné rafinérie.

„Podle posledních údajů počet zatopených obytných domů v Orenburské oblasti stoupl na 6300, z toho v Orsku je jich 4500,“ uvedl už ráno podle TASS zástupce zasahujících jednotek ministerstva pro mimořádné události.

Foto: Anatoly Zhdanov, ČTK/AP

Podle gubernátora Orenburské oblasti Denise Paslera jsou záplavy těmi nejhoršími v regionu ve zdokumentované historii

Evakuováno tam bylo 1100 osob. U všech čtyř obětí nalezených ve městě se potvrdilo, že nezemřely v souvislosti se záplavami. Povodeň už zasáhla i níže ležící Orenburg.

Hladina řeky Ural stoupla v Orsku o 35 cm na 972 cm, u Ileku stoupla o 11 cm na 866 cm a v Orenburgu za 24 hodin o 28 cm na 856 cm, napsala agentura Interfax. V katastru tohoto města je zaplaveno 1784 pozemků s 1347 domy.

Někde ale hladina rozlité vody klesla, ve vesnici Krasnocholm u Orenburgu, kde byli lidé evakuováni, se situace stabilizovala, už tam jsou tam zaplaveny jen čtyři dvory.

V samotném Orenburgu byla omezena automobilová doprava, uzavřeno je šest ulic. Evakuováno je přes 428 lidí.

Zhoršuje se však situace na dalších řekách v regionu, Sakmara v Buzuluku stoupla o 56 cm na 908 cm, stejná řeka v Kuvandyku stoupla o 65 cm na 378 cm.

Po protržení hráze v Rusku hrozí zatopení obydlí 10 tisíc lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám