Hlavní obsah

Ruské imperialistické ambice ohrožují naši nezávislost, řekl Lipavský ve Vídni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ruské imperialistické ambice ohrožují naši nezávislost a suverenitu, je to zřejmé i s ohledem na historickou zkušenost. V projevu ve vídeňské Diplomatické akademii to v úterý řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Foto: ČTK

Jan Lipavský, archivní foto

Článek

Šéf české diplomacie v této souvislosti rovněž zmínil novou bezpečnostní strategii české vlády. Podle dokumentu Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku a je hrozbou pro bezpečnost.

Čína podle materiálu zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

„Jedním ze základních sdělení strategie je, že EU a NATO jsou klíčem k zajištění české bezpečnosti, obě instituce jsou v tomto ohledu v zásadě vyrovnané. Evropský projekt přinesl bezprecedentní bezpečnost evropskému kontinentu,“ řekl Lipavský.

Proč je dobré být v OSN. Ministerstvo zahraničí reaguje na Černochovou

Domácí

Podle ministra se na EU často nahlíží skrze otázku prosperity, podle ministra by se mělo více mluvit právě o bezpečnosti.

Vstup Ukrajiny do EU a NATO je klíčovou garancí

Lipavský se také vyjádřil k potenciálnímu přistoupení Ukrajiny do EU a NATO, označil to za klíčovou bezpečnostní garanci této země. Evropa podle něj musí nadále podporovat princip teritoriální integrity a suverenity Ukrajiny. Kyjev musí být tím, kdo bude souhlasit s případným mírovým řešením, ať by mělo jakoukoli podobu, uvedl český ministr.

V opačném případě se podle Lipavského nabízí paralela s Mnichovskou dohodou, na jejímž základě Československo v roce 1938 muselo nacistickému Německu postoupit své pohraničí.

„Nezabránilo to válce a Čechoslováci se cítili podražení,“ řekl ministr. Stejně by se podle něj cítila Ukrajina, pokud by jí někdo diktoval, že má Rusku přenechat Krym či některé východní oblasti výměnou za zklidnění situace.

Démonický banderovský sabat v Česku. Dejte Sudety Němcům, obul se Medvěděv do Lipavského

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám