Hlavní obsah

Ruské elity chtějí opatření proti migrantům. Kadyrov to považuje za fašismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ruské Státní dumy za Krym Michail Šeremet navrhl omezit vstup migrantů do země během války. Tvrdě proti migrantům také vystoupil neúspěšný kandidát na prezidenta a zástupce předsedy parlamentu Vladislav Davankov. Naopak velmi tvrdě se vůči protimigrantské rétorice vyhradil čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vladislav Davankov, člen ruské Státní dumy a prezidentský kandidát ze strany Noví lidé

Článek

„Během speciální vojenské operace navrhuju omezit vstup migrantů do naší země z důvodů zajištění vnitřní bezpečnosti,“ řekl Šeremet a použil pro označení války na Ukrajině zavádějící ruský termín.

„Bohužel nyní nemáme čas zjišťovat, jaké jsou úmysly lidí, kteří přijíždějí, protože všechny síly a prostředky směřují na ochranu hranic naší země. Proto se domnívám, že v době provádění speciální operace by se měli migranti vyhnout cestám do Ruska,“ dodal poslanec podle agentury RIA Novosti.

Podle něj sice mnozí přijíždějí s dobrými úmysly, ale někteří z nich jsou využíváni proti ruskému lidu.

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

Také tvrdil, že jsou hned centrem pozornosti západních tajných služeb, které je využívají k tomu, aby v Rusku připravili podmínky pro páchání teroristických činů, a jsou tak nástrojem pro destabilizaci situace v zemi.

K útoku na koncertní sál Crocus City Center u Moskvy se přitom přihlásil Islámský stát.

Davankov: Nulová tolerance k migrantům

Davankov na svém kanálu na Telegramu rovnou navrhoval tvrdá opatření proti migrantům obecně.

„Vím, že mnoho migrantů v Rusku poctivě pracuje, ctí naše zákony a tradice a platí daně. Nemálo je však takových, kteří nechtějí žít podle pravidel. V jejich případě jsou nutné tvrdé a konkrétní kroky,“ podotkl neúspěšný kandidát na prezidenta.

„Znamená to nulovou toleranci k těm, co přijeli do naší země a první rok překročili zákon. Za všechny přestupky i administrativní poslat migranta domů,“ prozradil Davankov, jak chce proti migrantům bojovat.

„Teprve po prvním roce svědomitého života má právo na chybu. Podobný systém funguje ve Spojených arabských emirátech a problémů s migranty tam mají mnohem méně,“ podotkl.

KOMENTÁŘ: Putina dohánějí kostlivci ve skříni – Alex Švamberk

Komentáře

„Druhým krokem je digitální kontrola migrantů. Vláda se tímto problémem už zabývala, ale časový rámec dvou let je příliš dlouhý,“ dodal neúspěšný Putinův protikandidát.

Davankov současně navrhl postupné nahrazování migrantů, aby se během pěti let snížil jejich počet na polovinu.

„Musíme spoléhat na modernizaci výroby, ne na levnou pracovní sílu. Naše firmy potřebují pobídky pro automatizaci a robotizaci. To podpoří ekonomiku a sníží závislost na zahraničních pracovnících,“ přiznal.

Migranty však Rusko potřebuje právě v době války, protože část mužů je na frontě a výrazně se zvyšuje počet lidí zaměstnaných v podnicích obranného průmyslu. Všechny je nutné na dalších pozicích nějak nahradit, aby ruská ekonomika a infrastruktura fungovala.

Kadyrov odsoudil protimigrační rétoriku

Prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov, který patří k oporám Vladimira Putina, vyjádřil na svém kanálu na Telegramu obavy z ultranacionalistických reakcí na teroristický útok.

Za žádných okolností by podle něj neměla být tolerována občanská perzekuce na základě národnosti nebo víry.

„Orgány činné v trestním řízení se nyní touto zásadou řídí, ale už se ozývají poplašné zprávy, že pseudovlastenci vzdálení vládní národnostní politice a národní bezpečnosti hrají na city lidí a volají po fašistických metodách,“ říká Kadyrov.

„Připomínám, že s neonacismem už úspěšně bojujeme a nic nám nebrání stejně úspěšně bojovat s nacionalistickými projevy v zemi. Jednání s podněcovateli etnických čistek bude krátké a  v rámci železného zákona Ruské federace,“ nebral si servítky.

Foto: Sputnik, Reuters

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

„Dívejme se na věci s rozvahou. Rusko bylo a bude mnohonárodnostní. V tom vidím jeho sílu, moc a velikost,“ dodal.

Institut pro studium války upozornil, že v Rusku v posledních letech roste xenofobie a protimigrační nálady. V zemi působí řada ultranacionalistických skupin a stále více je ultranacionalistický i Kreml, který navíc zdůrazňuje význam pravoslaví.

To vede k odcizení komunit migrantů, čehož mohou využívat salafisticko-džihádistické skupiny při náboru lidí pro teroristické útoky.

Muslimští teroristé totiž považují Rusko za nepřítele. Platí to zejména o Islámském státu, protože se Rusko zapojilo do boje proti němu v Sýrii, kde podpořilo prezidenta Bašára Asada. Sovětský svaz navíc vedl dlouhou válku proti Afghánistánu.

Útočníci před koncertem začali pálit do davu a nastal chaos, popisují přeživší teror u Moskvy

Evropa

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám