Hlavní obsah

Ruská stíhačka se nad Černým mořem přiblížila k americkému letounu na 1,5 metru

Ruský stíhací letoun se nad Černým mořem přiblížil k americkému vojenskému letadlu na vzdálenost 1,5 metru. Napsala to agentura DPA s odkazem na informace Pentagonu. Stroj amerického námořnictva byl v té chvíli na průzkumném letu a svou misi musel předčasně ukončit.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-30

Článek

Podobné incidenty nejsou výjimečné. V listopadu loňského roku se v mezinárodním prostoru nad Černým mořem ruská stíhačka Suchoj Su-30 přiblížila na vzdálenost 15 metrů k americkému hlídkovému a špionážnímu letounu P-8A Poseidon. Suchoj Su-30 se kolem amerického stroje pohyboval 24 minut. Dokonce přeletěl zprava doleva před nosem P-8A se zapnutým přídavným spalováním, což vyvolalo silné turbulence.

Moskva později v prohlášení uvedla, že manévr nebezpečný nebyl. Ruský generál ve výslužbě Nikolaj Antoškin dodal, že americká letadla nemají nad Černým mořem co dělat.

Další incident se odehrál loni v červnu nad mezinárodními vodami Baltského moře. K americkému výzvědnému letounu RC-135 se přiblížila ruská stíhačka Su-27 na pouhé dva metry.

Reklama

Výběr článků

Načítám