Hlavní obsah

Ruská novinářka ohlásila záměr kandidovat na prezidentku. Následoval výslech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskou regionální novinářku Jekatěrinu Duncovovou, která minulý týden ohlásila záměr kandidovat v ruských prezidentských volbách, vyslýchali vyšetřovatelé z ruské prokuratury a ptali se jí na její kandidaturu a vztah k ruským aktivitám na Ukrajině. Duncovová, která dosud nebyla známou osobou, to popsala webu Agentstvo. Na svém předvolebním webu vyzývá k ukončení bojů na Ukrajině.

Foto: duntsova2024.ru, Bez zdroje

Jekatěrina Duncovová

Článek

Duncovová na svém předvolebním portálu o sobě uvádí, že jí je 40 let, žije ve městě Ržev západně od Moskvy a v minulosti byla městskou zastupitelkou. Podle informací na sociální síti VKontaktě od roku 2003 pracuje v regionálních médiích.

Soudě podle příspěvků na téže sociální síti v minulosti aktivně podporovala místního nejvlivnějšího člena vládnoucí prokremelské strany Jednotné Rusko Romana Krylova, podotkl portál Agentstvo. V roce 2020 kromě toho vyzývala k podpoře změn ruské ústavy. Díky těmto odhlasovaným úpravám může zůstat Putin prezidentem až do roku 2036.

Girkin chce kandidovat na ruského prezidenta

Evropa

Na svém předvolebním portálu přitom Duncovová kritizuje, že Putin má v Rusku prakticky neomezené pravomoci. „Místní samospráva je prakticky zlikvidovaná a v obrovském státě o všem rozhoduje jeden člověk,“ píše se na jejím webu.

Putin svoji kandidaturu ve volbách ještě oficiálně neoznámil. Záměr kandidovat v ruských prezidentských volbách v minulých dnech naproti tomu ohlásil bývalý velitel proruských separatistů na ukrajinském Donbasu Igor Girkin, kterého loni nizozemský soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou.

Předvolební kampaň zahájil také bývalý moskevský zastupitel Boris Naděždin, který hodlá kandidovat za středopravicovou Občanskou iniciativu.

Putin má na jaře znovu kandidovat na prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám