Hlavní obsah

Putin má na jaře znovu kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Kremlu Vladimir Putin se už rozhodl, že bude v příštím roce kandidovat v prezidentských volbách. Hlasování se uskuteční v březnu, a pokud Putin vyhraje, což je podle médií téměř jisté, zůstane u moci nejméně do roku 2030.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na víkendové ceremonii v Moskvě.

Článek

Informaci o Putinově opětovné kandidatuře přinesla agentura Reuters s odvoláním na šest zdrojů, které hovořily pod podmínkou anonymity. Podle nich se šéf Kremlu hodlá ucházet o další šestiletý mandát s přesvědčením, že musí provést Rusko „nejnebezpečnějším obdobím za několik posledních desetiletí“.

„Svět, na který se díváme, je velmi nebezpečný,“ řekl jeden ze zdrojů. „Rusko čelí spojené síle Západu, takže zásadní změna by nebyla účelná,“ dodal.

„Rozhodnutí už padlo - bude kandidovat,“ potvrdil další zdroj, který má zkušenosti s plánováním. Šéf Kremlu se rozhodl „nedávno“ a oficiální oznámení přijde „brzy“. Choreografie kampaně, na kterou se Putinovi poradci již připravují, prý bude známa během několika týdnů, vyplývá ze zjištění agentury Reuters.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS na informaci Reuters reagoval prohlášením, že „Putin se k této záležitosti zatím nevyjádřil“ a že „samotná kampaň ještě nebyla oficiálně oznámena“.

Pro Putina, který se podle průzkumů těší v Rusku 80procentní podpoře, jsou volby formalitou. Pokud bude kandidovat, s podporou státu, státních médií a téměř bez veřejného disentu je jisté, že vyhraje, píše agentura Reuters.

Putin, který před měsícem oslavil 71. narozeniny, stojí v čele Ruska déle než kterýkoli jiný ruský, resp. sovětský vládce od dob Josifa Stalina. Překonal i Leonida Brežněva, jenž zemi vládl 18 let.

Putin se poprvé ujal funkce hlavy státu poslední den roku 1999, když abdikoval jeho předchůdce Boris Jelcin. V letech 2008 až 2012 byl Putin premiérem, poté se ale do prezidentského úřadu vrátil.

Zeman: Můj největší neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil v Putinovi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám