Hlavní obsah

Ruská média pohřbila Karla III. A později jej zase křísila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská média si v pondělí nebývale cynicky pohrála s britským králem Karlem III., který se léčí s onkologickým onemocněním, když převzala a rozšířila falešnou zprávu, v níž oznamovala jeho smrt. Jako potvrzení mělo sloužit lacině zfalšované úmrtní oznámení údajně z Buckinghamského paláce.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Britský král Karel III. opouští londýnskou kliniku v centru Londýna, pondělí 29. ledna 2024.

Článek

„Král včera odpoledne nečekaně zemřel,“ stálo v krátkém textu na fotografii datované 18. března 2024 a připsané Královské informační službě. Údajný oficiální dokument na první pohled vypadal jako hlavičkový papír s královským erbem.

Foto: Repro Obozrevateľ

Falzum oznámení o smrti britského panovníka

Ruský zpravodajský telegramový kanál Mash, který sleduje 2,3 milionu lidí, na ruských sociálních sítích rozšířil zprávu jako první: „Zemřel britský král Karel III, informuje Buckinghamský palác. Syn Alžběty II. nastoupil na trůn před necelým rokem – korunovace se odehrála 6. května 2023. Bylo mu 75 let.“ Později své tvrzení opravil a připustil, že šlo o fake news.

„Kachnu“ nicméně stihla převzít řada dalších ruskojazyčných médií, a to i na Ukrajině.

Foto: Repro news.google.com

Repro news.google.com

Vlajka na půl žerdi

Na sociální síti X Elona Muska se podle německého listu Bild zaplaveného ruskou propagandou slovní spojení „král Karel“ stalo během několika hodin „trendem číslo jedna v Německu“ s více než 75 000 zmínkami o příspěvcích.

Důvod: četné účty na sociálních sítích šířily další falešnou zprávu o brzkém potvrzení z královského paláce v Londýně. Rádoby zpravodajské platformy dokonce hlásaly, že objevily vlajku Spojeného království před Buckinghamským palácem spuštěnou na půl žerdi.

Toto prohlášení podnítilo celosvětové spekulace o královské rodině a získalo takovou váhu, že britské velvyslanectví na Ukrajině a v Rusku muselo vydat prohlášení, v němž tato tvrzení vyvrátilo.

„Rádi bychom vás informovali, že zpráva o úmrtí krále Karla III. je falešná,“ napsala britská ambasáda v Kyjevě na síti X, dříve Twitteru. Podobně reagovalo velvyslanectví v Moskvě.

Foto: Repro Telegram / Britské velvyslanectví v Moskvě

Repro Telegram/Britské velvyslanectví v Moskvě

Palác dementuje

Do situace byl vtažen i Buckinghamský palác, který ruské tiskové agentuře TASS sdělil, že se jedná o tzv. fake news. „S potěšením potvrzujeme, že král nadále plní své pracovní povinnosti a věnuje se soukromým záležitostem,“ upozornil a zveřejnil aktuální video zachycující Karla III.

Dementi na kanálu Mash se objevilo po třech hodinách: „Odvolání (informace), byli jsme příliš rychlí, zpráva se ukázala jako falešná. Připomínáme, že před několika měsíci mu byla diagnostikována rakovina a musel podstoupit operaci prostaty.“

V té chvíli však již bylo na nápravu pozdě. Šokující falešnou zprávu o smrti britského krále si přečetly miliony lidí.

Podle expertů není zcela jasné, za jakým účelem byla kachna stvořena. Zajímavé podle německého Bildu je, že tuto lež nešířila ruská státní média.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám