Hlavní obsah

Dříve než synům řekl Karel III. o rakovině svému důvěrníkovi – knězi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reverend Paul Williams je ztělesněním dobré nálady. A pozitivní mysl je nejspíš přesně to, co britský král Karel III. (75), který onemocněl rakovinou, v tuto chvíli potřebuje nejvíc.

Foto: Profimedia.cz

Král Karel III., královna Camilla a reverend Paul Williams v úterý v Sandringhamu

Článek

Hned po prvním terapeutickém sezení a krátkém setkání se synem Harrym (39) Karel a Camilla (76) v úterý odpoledne nasedli do vrtulníku a odletěli zpět na své venkovské sídlo Sandringham, 180 kilometrů severovýchodně od Buckinghamského paláce.

Když se panovník setkal s duchovním Williamsem, podali si ruce. „Byl to stisk ruky dvou mužů, kteří si jeden druhého váží a jsou si nyní velmi blízcí,“ líčil list Bild. „Během procházky dokonce chytil krále za paži – to se každému nepodaří. I toto gesto odráží blízkost mezi ním a Karlem,“ dodal.

Královna Camilla, která manžela v únorovém chladu doprovázela, řekla podle listu The Telegraph příznivcům, kteří se shromáždili kolem, že se Karel „dobře zotavuje a dělá, co může“.

Padli si do noty

Williams, se v roce 2022 přestěhoval z Gloucesteru do Sandringhamu, kde se stal blízkým královým důvěrníkem.

„Důvěryhodný a empatický. Každou neděli slouží mši v kostele svaté Máří Magdalény a ve společnosti je nesmírně oblíbený a přístupný,“ vysvětlil zdroj z panovníkova nejbližšího okolí, proč si reverend získal vladařovu náklonnost.

Lékař Karla III. předepisuje ďáblův dráp a kozí trávu

Evropa

Ke královské rodině má obzvlášť blízko, promluvil i na pohřbu královny Alžběty II. (†96) na hradě Windsor v září 2022.  Panovnice si ho velmi považovala a mezi řádky, tak jak to uměla snad jen ona, mu kladla na srdce, aby tu byl i pro Karla.

„Paul Williams byl jedním z prvních lidí, které Karel informoval o své nemoci, ještě předtím, než mluvil se syny Harrym a Williamem. Williams je pro Karla důležitým poradcem. Rozhovory s ním mu dodávají odvahu,“ sdělil Bildu zaměstnanec paláce.

Sandringham je víc než útočiště

Očekává se, že král stráví několik příštích týdnů výhradně v Sandringhamu, odkud bude na léčbu onkologického onemocnění létat na kliniku do metropole.

Sandringham je dostatečně blízko velkoměstu – ale zároveň dostatečně daleko od něj. Karel i Camilla milují život na venkově. Klid a ticho, přírodu, soukromí. Ani jeden z nich nikdy neměl rád ruch metropole Spojeného království.

Sandringham House, královo oblíbené útočiště, obklopují tři hektary zámecké zahrady a 243 hektarů parku, jehož některé výseče jsou přístupné veřejnosti.

V budově z červených cihel dokončené v roce 1870 slavila Vánoce se svou rodinou královna Alžběta II. V roce 1952 zde zemřel i její otec, král Jiří VI (†56). A právě sem se pravidelně uchyloval zejména Karlův otec princ Philip (†99), když už měl královského shonu dost.

„Sandringham znamená pro věřícího Karla mnohem víc. Je to pro něj duchovní místo. Chráněné místo, kde může najít klid a mír,“ potvrdil zdroj.

Jak se monarcha právě teď cítí? „Král je v dobré náladě a navzdory své nemoci se dívá pozitivně do budoucnosti. Dokonce si se zaměstnanci několikrát zažertoval,“ prohlásil pro Bild zaměstnanec paláce.

S tím vším mu nyní vydatně pomáhá reverend Paul Williams, který kdysi studoval na Cambridge a St Andrews a má dvě dospělé dcery. Může se na něj kdykoli a bez větší námahy obrátit a bydlí nedaleko sandringhamského sídla.

Král Karel III. má rakovinu

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám