Hlavní obsah

Prezident ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR, řekl šéf Senátu Vystrčil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) prozradil prezident Miloš Zeman v televizním projevu ke kauze Vrbětice údaje z živého případu, a tím ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR. Řekl to v neděli v pořadu Partie televize Prima.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Prezident sdělil řadu informací, a to ještě neúplně. Nechápu, co to mělo za smysl a k čemu do budoucna směřujeme. Jsem z toho konsternován a nerozumím tomu, proč to udělal,“ uvedl.

„Říkal informace z živého případu, které jsou v režimu utajení a sdělovat se nesmí, protože to může významně snižovat pravděpodobnost toho, že se ten případ může došetřit. (…) Myslím si, že je to nezodpovědné a může dojít k ohrožení bezpečnosti ČR,“ dodal Vystrčil.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Narážel tak na Zemanův nedělní projev, kde uvedl, že policejní vyšetřování pracuje s dvěma variantami. „Tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny,“ uvedl Zeman.

Kauza začala minulou sobotu, kdy vyšlo najevo, že podle odhalení tajných složek jsou z výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Zeman nechce ani napošesté povýšit Koudelku na generála

Domácí

„Počkejme bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování, a potom teprve rozhodněme,“ zdůrazňoval Zeman. Když se potvrdí účast ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích, má Rusko za čin zaplatit třeba neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany, což již oznámila v týdnu vláda.

Naopak pokud se podezření vyvrátí, vyplývá z toho podle Zemana, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít „vážné důsledky pro náš vnitřní politický život”.

Reklama

Výběr článků

Načítám