Hlavní obsah

Ruská FSB zastavila trestní stíhání wagnerovců, o Prigožinovi ani slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování případu ozbrojeného povstání Wagnerovy skupiny bylo ukončeno, oznámila v úterý ruská tajná služba FSB. Bylo zjištěno, že účastníci vzpoury ukončili své aktivity zaměřené na spáchání trestného činu, odůvodnila své rozhodnutí podle agentury TASS. Zatím ale není známo, zda se to týká také šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

Lidé v Rostově na Donu se loučí s odjíždějícím Prigožinem a wagnerovciVideo: AP

 
Článek

„V průběhu vyšetřování trestní věci zahájené vyšetřovacím oddělením FSB Ruské federace dne 23. června podle článku 279 Trestního zákoníku Ruské federace ve věci ozbrojené vzpoury bylo zjištěno, že dne 24. června jeho účastníci zastavili jednání přímo směřující ke spáchání trestného činu. S přihlédnutím k této a dalším okolnostem důležitým pro vyšetřování Vyšetřovací orgán vydal 27. června rozhodnutí o uzavření trestní věci,“ uvedla FSB v prohlášení, které prostřednictvím agentury TASS zveřejnilo její tiskové oddělení.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v Soledaru na prvního máje

Podle listu Kommersant není známo, zda se to týká Prigožina. Kreml slíbil, že poté, co se wagnerovci vrátili na své základny a Prigožin odcestoval do Běloruska, FSB vyšetřování zastaví, uvedl Kommersant.

V pondělí ale FSB Prigožina stále vyšetřovala, jak pro TASS potvrdil zdroj blízký generální prokuratuře. „Trestní řízení nebylo zastaveno, vyšetřování pokračuje,“ uvedla agentura s tím, že na změnu stanoviska FSB je potřeba „více času“.

Pochod spravedlnosti se zvrtnul

Trestní řízení proti Prigožinovi zahájila prokuratura v pátek večer poté, co obvinil ruskou armádu, že zaútočila na pozice jeho mužů, a vyrazil na „pochod spravedlnosti“.

„Cílem pochodu bylo nedopustit likvidaci Wagnerovy soukromé vojenské společnosti a pohnat k odpovědnosti všechny, kteří se dopustili obrovských chyb během speciální vojenské operace,“ citoval Prigožinovo vysvětlení, proč se na pochod jeho muži vydali, portál Meduza.

Foto: Kremlin.ru, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu v Kremlu

Prigožin v pondělí ve zveřejněné audionahrávce prohlásil, že wagnerovci kvůli neshodám s ruským ministerstvem obrany chtěli původně ukončit 1. července svoji existenci. Všem totiž podle Prigožina došlo, že wagnerovci jsou „fakticky určeni na porážku“.

Skupina se podle něj také chystala koncem června předat v Rostově na Donu na jihu Ruska ministerstvu používanou armádní techniku. Kvůli údajnému raketovému útoku na tábor žoldnéřů, z jehož organizace v pátek Prigožin obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, se nakonec ale žoldnéři rozhodli k odvetě.

Zabránili krveprolití

„Přestali jsme ve chvíli, když začalo být očividné, že by se prolilo mnoho krve,“ vysvětlil ukončení tažení Prigožin.

Foto: Stringer, Reuters

Wagnerovci se zastavují na dálnici M-4, která spojuje Moskvu s jižními městy, jako je Voroněž

Ozbrojenci soukromé vojenské organizace známí jako wagnerovci v sobotu obsadili Rostov na Donu a Voroněž. Jedna část wagnerovců se vydala směrem na Moskvu.

Dramatický vývoj ale v sobotu navečer zklidnil běloruský prezident Alexandr Lukašenko, když oznámil, že s Prigožinem vyjednal deeskalaci situace. To následně potvrdil i Prigožin, wagnerovci se zastavili a začali se vracet na základny.

Armáda, civil, nebo Bělorusko

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí v projevu „k národu“ wagnerovce oslovil a nabídl jim buď začlenění do armády, nebo odchod ze „služby“, či přemístění do Běloruska. Wagnerovci také předají svou těžkou techniku ruské armádě.

V Bělorusku už se staví tábory pro wagnerovce

Zahraniční

Budoucnost skupiny je nyní nejasná, podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ale Putin wagnerovce potřebuje k podpoře svých operací na Ukrajině i jinde na světě.

Prigožinovo letadlo přistálo u MinskuVideo: Reuters

Prigožin ale podle všeho už součástí skupiny nebude. Podle dostupných informací by měl být v Bělorusku – jeho soukromé letadlo přistálo v úterý časně ráno na letecké základně Mačuliščy nedaleko Minsku, kam letělo z Rostova na Donu. S odkazem na záznamy Flight Radaru o tom na Telegramu informovala běloruská skupina Hajun. Zda se na palubě nacházel sám Prigožin, ale zatím nikdo nepotvrdil.

Wagnerovci předají těžkou techniku ruské armádě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám