Hlavní obsah

Ruská armáda mění na Ukrajině taktiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok po začátku konfliktu na východě Ukrajiny je přítomnost ruských vojáků v Donbasu stále dobře viditelná, jejich role se ale mění. Napsala to v pátek v reportáži z bojiště u města Jenakijeve agentura AP. Po únorovém příměří Moskva na Ukrajině udržuje menší počet svých vojáků a jejich úlohou je nyní hlavně výcvik.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Tank separatistů v Doněcku

Článek

Příslušníci ruských ozbrojených sil v minulosti řídili řadu povstaleckých ofenzív a po provedení útočné operace se rychle stáhli, píše AP. Teď ale Rusko svou vojenskou přítomnost v Donbasu minimalizuje.

Moskva se tak zřejmě snaží přesvědčit Západ o možnosti zrušení protiruských sankcí, které byly uplatněny po loňské anexi Krymu a vyhlášení samozvaných lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove nedávno řekl, že podle špionážních informací, které má Aliance k dispozici, cvičí separatisty 250 až 300 ruských instruktorů a poradců. Podle AP působí na Donbasu přibližně stejný počet ruských vojáků ve zbrani.

Dobrovolně nebo na dovolené

Ještě v únoru přitom podle londýnského vojenského analytika Igora Suťagina bojovalo na Ukrajině kolem 9000 ruských vojáků. Toto číslo ale nebylo nikdy ověřeno. Moskva přítomnost svých pravidelných jednotek v Donbasu popírá, připouští ale, že v povstaleckých jednotkách bojují ruští dobrovolníci, případně vojáci na dovolené.

Povstalci přiznávají, že vojenský materiál a munici dostávají z Ruska.

„Není co skrývat, Rusové tu byli. Překročili hranice a rychle odešli,” řekl novinářům povstalecký bojovník Alexej, který se zapojil do únorových bojů o strategické město Debalceve.

„Naši bratři nám pomáhají,” řekl jeho kolega Andrej. Zatímco ve výzbroji vzbouřenců jsou jen starší tanky T-72, Rusové prý na Ukrajině nasadili do bojů novější T-90.

Podle velení NATO Moskva v minulých měsících přesunula do Donbasu na tisíc kusů těžkých zbraní.

Reklama

Související články

Rusko poslalo na Donbas další konvoj

Nový konvoj s humanitární pomocí vyslalo Rusko na východní Ukrajinu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Interfax. Podle ní jde už o 23. konvoj v pořadí.

Výběr článků

Načítám