Hlavní obsah

Rusifikace na anektovaných ukrajinských územích. Ruské doklady dostalo podle Moskvy od října až 1,5 milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské osobní doklady si od října převzalo téměř 1,5 milionu obyvatel nově anektovaných ukrajinských území. Prohlásil to podle TASS ruský premiér Michail Mišustin.

Foto: Profimedia.cz

Ruský pas

Článek

„Od října loňského roku je to téměř 1,5 milionu lidí z nových regionů,“ řekl. Moskva šíří ruské pasy mezi Ukrajinci již od anexe Krymu v roce 2014.

Tlak na urychlenou rusifikaci Ukrajinců na Moskvou anektovaných územích je obrovský. Důvodem jsou mimo jiné ruské místní volby, které se budou konat letos v září. Rusko již v této souvislosti také schválilo zákon, který umožňuje provádět na anektovaných územích volby i v době trvání válečného stavu.

Donucovací metody, jak obyvatele přimět k povolnosti, jsou nejrůznější: místní musejí nově uzavírat smlouvy o dodávkách elektřiny pouze s ruskými doklady, ve školách mají dostat maturitní vysvědčení pouze studenti, kteří mají ruské občanství. Obyvatele Záporožské oblasti, kteří se k 1. září nepřihlásí k nové identitě, úřady budou považovat za cizince, napsalo na webu Rádio Svoboda s odvoláním na Ivana Fedorova, ukrajinského starostu Melitopolu.

Ruské pasy ale mnohde chybějí

V Chersonu nutí odbojné Ukrajince žádat o ruský pas pod pohrůžkou ztráty pozemků - zemědělskou půdu v Ruské federaci totiž mohou vlastnit pouze ruští občané, uvedl chersonský politolog Vladimir Molčanov. „Je to pro ně značná výzva,“ poznamenal.

Těm, kteří odmítají, je půda odebrána. Bez ruského pasu občané nemají přístup ke zdravotní péči a nemohou se nechat zaměstnat, dodal Molčanov v komentáři pro Novosti Priazovja.

„Ti, co se rozhodli spolupracovat nebo jsou zaměstnáni v místní správě, ve školách, v kulturních zařízeních a v příspěvkových organizacích, ti všichni jsou nejen většinově, ale ze sta procent s ruskými pasy,“ dodal.

Problémy jsou ale i se samotnými ruskými doklady, mnohde totiž chybějí a lidé, kteří si o ně zažádali, na ně čekají již několik měsíců. Úřady také nově požadují, aby Ukrajinci odevzdávali původní ukrajinské občanky a pasy.

Půl milionu ruských pasů na Donbasu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám