Hlavní obsah

Půl milionu ruských pasů na Donbasu

Právo, doh

Více než 527 tisíc obyvatel ukrajinského Donbasu dostalo za poslední dva roky ve zjednodušeném řízení ruské občanství. Zhruba dva tisíce žádostí o ruský pas ze separatisty ovládaných území na východě Ukrajiny pak Moskva zamítla, napsala s odvoláním na ruské ministerstvo vnitra agentura TASS.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ze zamítnutých žádostí je ze 40 procent podaly osoby s omezením vstupu do Ruska, u třetiny zamítnutých byl důvodem jejich trestní rejstřík, dalších 25 procent bylo označeno za bezpečnostní hrozbu.

Ruské ministerstvo vnitra upozornilo, že nabídka občanství stále trvá. Odhady samotných povstaleckých samospráv okolo Doněcku a Luhansku v minulých letech udávaly celkový počet obyvatel okolo tří milionů.

Kyjev: Hybridní válka

Urychlené udělování ruských pasů ve zjednodušeném řízení umožňuje od dubna 2019 mimořádný dekret prezidenta Vladimira Putina.

Putin zve Zelenského k jednání do Moskvy

Zahraniční

Nabídka se vztahuje na Ukrajince mající trvalý pobyt „v určitých částech Doněcké a Luhanské oblasti“, což jsou dle ruské tiskové agentury TASS fakticky samozvané povstalecké republiky. Udělování ruských pasů ukrajinským občanům Kyjev ostře kritizuje jako součást hybridní války.

V dubnu zástupce šéfa kanceláře ruského prezidenta Dmitrij Kozak upozornil, že Ruská federace by mohla „být nucena přijít na obranu“ ruských občanů na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám