Hlavní obsah

Rus odsouzený za týrání se vrátil z bojů na Ukrajině. Ihned zbil a znásilnil exmanželku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omilostněného ruského trestance po návratu z bojů vyšetřuje policie v Čeljabinsku poté, co jeho exmanželka oznámila, že ji zbil a znásilnil. Několikrát trestaný Alexandr Sviridov byl naposledy za mučení a bití své tehdejší ženy odsouzen v roce 2021, v trestanecké kolonii měl strávit sedm let. V roce 2023 ale dostal prezidentskou milost, když se nechal naverbovat do bojů na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do domovského města se Sviridov vrátil loni v listopadu poté, co na frontě strávil šest měsíců, informoval regionální portál 74.RU.„Od konce prosince Jekatěrina (web jméno ženy změnil – pozn. red.) sepsala několik výpovědí na policii proti svému bývalému manželovi, který se vrátil ze zóny speciální vojenské operace. Její podlitiny zdokumentoval Úřad soudního vyšetřování, ale stále se bojí o svůj život – Alexander se ji snaží najít a vyhrožuje jí. Už týden se schovává v pronajatém bytě,“ napsal čeljabinský zpravodajský web.

Žena vypověděla, že když ji exmanžel po návratu z fronty vyhledal poprvé a znásilnil, na policii ještě nešla. Obrátila se na ni podle svých slov až ve chvíli, kdy za ní přišel podruhé a zmlátil ji. Web zveřejnil i fotografie ženy s četnými podlitinami. Server oslovil i jejího exmanžela – ten odmítl, že by proti ženě použil násilí, a označil ji za alkoholičku. „Vykradla můj byt se svým partnerem, když jsem byl ve speciální vojenské operaci,“ postěžoval si.

Mezi naposledy propuštěnými ruskými válečnými zajatci byli hlavně vězni

Válka na Ukrajině

Sviridov byl každopádně za sérii útoků proti své tehdejší partnerce už dříve odsouzen. Poprvé ženu zbil na ulici, když si zapálila cigaretu. Když se později snažila před svým manželem schovat u známých, odtáhl ji domů, kopal ji do břicha, polil pivem a pak ji donutil ostříhat si vlasy.

„Všechny věci dělala, protože se ho bála, protože řekl, že když to neudělá, odřeže jí vlasy skalpelem. Říkal jí, že si nezaslouží žít, a vybízel ji, ať si vybere nůž, popřípadě lano,“ píše se podle ruského webu Mediazona v tehdejším rozsudku. Sviridov tehdy svou těhotnou ženu bil po celém těle a také ji nutil lézt po kolenou, přestože byla těhotná.

Žena později podala trestní oznámení a znovu se schovala u známých. Když se to muž dozvěděl, donutil ji s nožem v ruce napsat, že se vzdává svého dítěte. Během několika příštích měsíců Sviridov svou ženu opakovaně bil, polil ji zelenou barvou a vyhrožoval jí zabitím, napsal web Mediazona, který na případ upozornil.

Dvojici wagnerovců hledají kvůli znásilnění

Ruský list Kommersant zároveň v sobotu informoval, že ve Sverdlovské oblasti jsou hledáni dva bývalí bojovníci soukromé Wagnerovy armády, která trestance pro boje na Ukrajině rovněž verbovala. Ivan Komarov a Roman Kalmykov čelí obvinění ze znásilnění dívky, které údajně ukradli i dva mobilní telefony, peníze a zlatý náramek. Incident se měl odehrát ve vesnici Bělojarskij 24. ledna.

„Ráno mi volala snacha, že k ní v noci přijela policie a sebrala klíče od jeho bytu. Pak odjela do porodnice a porodila své třetí dítě,“ vypověděla matka hledaného Komarova. Ten byl poslán do trestanecké kolonie v roce 2016 po vloupání, při němž hlídače svázal šňůrou a kolemjdoucího udeřil do hlavy pistolí.

Kalmykov si zase předtím odpykával trest za to, že v roce 2016 uškrtil ve vesnici Někrasovo 88letou ženu a poté jí ukradl 400 rublů (zhruba sto korun).

Ruskojazyčný web BBC nedávno informoval, že ruské úřady v tichosti upustily od dosavadní praxe, kdy trestanci, kteří se nechali naverbovat do bojů na Ukrajině, dostali prezidentskou milost, a pokud přežili šest měsíců na frontě, mohli se vrátit domů. Podle nových podmínek dostávají tito trestanci jen podmínečné propuštění a z fronty se smějí vrátit až v případě, že válka skončí, napsal web s odvoláním na trestance i jejich příbuzné.

Povolávat ukrajinské vězně, nebo ne? Zalužnyj je proti

Evropa

Výběr článků

Načítám