Hlavní obsah

Rumunský prezident Iohannis se bude ucházet o post šéfa NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O funkci generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) má zájem rumunský prezident Klaus Iohannis a podle agentury Reuters v úterý oznámil, že se o ni bude ucházet. „Myslím, že je třeba, aby NATO změnilo pohled na své poslání. Východní Evropa přináší hodnotný příspěvek pro jednání a rozhodování Aliance,“ řekl Iohannis.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Rumunský prezident Klaus Iohannis

Článek

Rumunsko podle Iohannise navíc dokázalo, že je „pilířem stability v regionu“, a bezpodmínečně podporuje Ukrajinu v její obraně před ruskou agresí. Dodal, že země vydává na obranu 2,5 procenta HDP, tedy více než požadovaná dvě procenta.

Řada členských zemí Aliance by si ale na postu šéfa NATO přála dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Jeho kandidaturu podporují Spojené státy, Británie, Francie či Německo. O šéfovi NATO ale členové rozhodují jednomyslně a Maďarsko dalo najevo, že Rutteho na tomto postu nechce.

Kromě Iohannise se v souvislosti s funkcí generálního tajemníka objevuje také jméno estonské premiérky Kaji Kallasové. Nyní v čele 32členné Aliance stojí Nor Jens Stoltenberg, který skončí 1. října.

Favoritem Bidena a Britů na šéfa NATO je končící premiér Nizozemska Rutte

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám