Hlavní obsah

Rumunské město hnalo lidi do krytů. Přes hranici spadl další ruský dron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rumunském území nedaleko hranice s Ukrajinou byly opět nalezeny trosky, které mohou pocházet ze zničeného ruského dronu. Ve středu to oznámilo rumunské ministerstvo obrany. Úřady v rumunském městě Galati před náletem varovaly obyvatele a vybízely je, aby se odebrali do sklepů či krytů. Rusko se k náletu dosud nevyjádřilo, uvedl server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Sběr trosek po posledním dopadu dronu v Rumunsku.

Článek

„Posádka vrtulníku IAR 330 Puma rumunského letectva (…) identifikovala úlomky, které mohly pocházet z dronu, rozptýlené na ploše několika desítek metrů,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení podle agentury Reuters.

Trosky byly podle citované agentury nalezeny v oblasti města Tulcea. To se nachází přes řeku od ukrajinského Izmajilu, kde noční nálet ruských dronů poškodil přístavní infrastrukturu.

Rumunské záchranné složky přijaly také několik hovorů ohledně možného zřícení dronu. Další podrobnosti ministerstvo přislíbilo po vyšetřování na místě.

Rumunsko hlásí další nález úlomků dronu. USA v zemi posílí hlídky stíhaček F-16

Válka na Ukrajině

Pokud by se nález potvrdil, bylo by to už potřetí, co se v Rumunsku v posledních dnech našly trosky dronu, poznamenala agentura Reuters.

Ruské útoky na ukrajinské přístavy na Dunaji vzdálené jen několik stovek metrů od hranic s Rumunskem, jež je členskou zemí Severoatlantické aliance, zvyšují bezpečnostní rizika pro NATO, jehož členové mají závazek bránit napadený členský stát.

Rumuni už budují kryty

Rusko v noci na středu zaútočilo na Oděskou a Sumskou oblast několika skupinami bezpilotních letounů. Třicet dva ze 44 dronů útočících přímo na cíl se podařilo sestřelit, tvrdí ukrajinské letectvo.

Během náletu na ukrajinské přístavy na Dunaji byli varováni i obyvatelé rumunského města Galati, které také leží na Dunaji. Úřady je vybízely ke klidu a k setrvání ve sklepech či krytech civilní obrany.

Pokud nic takového v dosahu nemají, doporučovaly jim setrvat doma, ale držet se daleko od oken a vnějších zdí, uvedla BBC s odvoláním na rumunská média. Připomněla úterní zprávy o zahájení stavby dvou betonových krytů pro obyvatele rumunského pohraničí.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ve středu řekla, že kdyby si Rumunsko dělalo starosti o bezpečnost v regionu, chovalo by se „trochu jinak“, dodala BBC.

Rumunsko staví u ukrajinských hranic protiletecké kryty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám