Hlavní obsah

Silné mrazy se stěhují do Řecka a Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný mráz, který sevřel především severní část Evropy se stěhuje směrem na jih. O víkendu vpadne do Řecka a Turecka, varují meteorologové. Na obyvatele tamějších oblastí čeká šok, teploty tam spadnou o více než 20 stupňů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ještě během čtvrtka stoupají v Řecku nejvyšší odpolední teploty na 20 °C, na řeckých ostrovech k 22 °C, v sobotu se začne na severu země výrazně ochlazovat. Teploty tam budou klesat po ránu až k -8 °C a také nejvyšší odpolední se budou pohybovat lehce pod bodem mrazu,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Pád teplot bude provázet také sněžení.

Na Slovensku zůstaly kvůli počasí desetitisíce lidí bez elektřiny

Evropa

Podobný scénář čeká Turecko. V Istanbulu budou o víkendu teploty po ránu klesat pod bod mrazu, a to k -2 °C, v maximech to budou teploty do 2 °C a déšť se bude měnit ve sněžení. Výrazně podprůměrné teploty tam budou panovat celý příští pracovní týden.

V noci byl mráz až –27 stupňů. Některé regiony čekají arktický den

Počasí

Změny rázu počasí se nedočká ani Česko. Silné mrazy budou panovat na celém území. „Teplotní rozdíly mezi severem a jihem území jako ve středu, kdy bylo v Liberci v maximech -9,9 °C a v Českých Budějovicích -2,9 °C, se během čtvrtka setřely,“ řekla Honsová. O víkendu by měly teploty klesat až k -20 °C. Celodenní mrazy očekávají také v Německu, Rakousku a Maďarsku.

V Německu sice přestalo intenzivně sněžit, ale zemi sevřel mráz. V noci na čtvrtek teploty na některých místech v jižní části země blížily k dvaceti stupňům pod nulou. V Jeně praskl teplovod, a o teplo tak načas přišlo 6500 domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám