Hlavní obsah

EU: Rozdělování ukrajinských uprchlíků ano, ale bez kvót

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropské unie by si mezi sebe měly solidárně dělit lidi prchající z Ukrajiny před ruskou invazí. Tento systém by však měl být zcela dobrovolný. Tuto myšlenku podporovali někteří ministři vnitra zemí EU, jejich pondělní jednání však přineslo jen shodu na desetibodovém plánu Evropské komise, který má zajistit lepší koordinaci péče o uprchlíky.

Foto: Foto ČTK/AP – Sergei Grits

Uprchlíci čekají ve frontě na polském hraničním přechodu Medyka.

Článek

„Musíme začít aktivněji rozdělovat uprchlíky v rámci EU a dát najevo solidaritu tím, že se jich budeme ujímat,“ řekla před jednáním německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Stejně jako několik dalších odmítla rozdělování běženců podle povinně stanovených kvót.

Počet uprchlíků klesá

Součástí plánu je vytvoření indexu porovnávajícího volné kapacity jednotlivých zemí. Český ministr vnitra Vít Rakušan označil za klíčové zprovoznění systému registrací a výměn informací o uprchlících, aby bylo jasné, které státy pro ně mají volné kapacity.

Musíme začít aktivněji rozdělovat uprchlíky v rámci EU a dát najevo solidaritu tím, že se jich budeme ujímat
Nancy Faeserová, německá ministryně vnitra

Právu také řekl, že v Bruselu prosazoval i vznik dopravních koridorů z Ukrajiny do dalších evropských zemí, kde se běženci mohou rozhodnout, kam půjdou.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

„My jsme navrhli, aby vznikla řízená doprava od ukrajinsko-polské nebo ukrajinsko- slovenské hranice do zemí EU, kde by měla být informační střediska, kde uprchlíci dostanou informace, že kapacity v ČR už jsou vyčerpány. Ale vše zůstane na bázi dobrovolnosti,“ řekl Rakušan.

Podle eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové sice nyní klesl denní počet přicházejících uprchlíků z 200 tisíc na necelých 50 tisíc, situace se však může kdykoli zhoršit a EU na to musí být připravena.

Žádají o peníze na zdravotní péči

Součástí plánu schváleného ministry je podle ní také vytvoření indexu porovnávajícího volné kapacity jednotlivých zemí. Strategie počítá také s větší spoluprací bezpečnostních orgánů a zapojením Europolu, aby situaci uprchlíků nemohly zneužívat gangy obchodující s lidmi. EU by také chtěla pomoci přetíženému Moldavsku, mimo jiné vysláním pracovníků své pohraniční agentury Frontex.

Povinná očkování má asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, říká Chlíbek

Domácí

Jedenáct zemí střední a východní Evropy včetně Česka vyzvalo v úterý podle webu Politico.eu k vytvoření nového fondu EU, který by pomohl pokrýt náklady na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky. Návrh, předložený na schůzce unijních ministrů zdravotnictví, vyzývá Evropskou komisi, aby vytvoření fondu iniciovala.

Peníze z něj by měly pokrýt „obrovské finanční úsilí“ spojené s poskytováním zdravotní péče Ukrajincům, kteří uprchli před ruskou invazí. Měly by být použity na pokrytí nákladů na zdravotní pojištění a dalších výdajů. Za návrhem stojí Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

O uprchlické krizi jednal v úterý v Berlíně šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou.

V Mariupolu musíme zasáhnout, burcuje francouzský ministr

Válka na Ukrajině

Ta opakovaně hovoří o nezbytností zřídit na vnějších hranicích EU humanitární uzly, odkud bude možné uprchlíky rychle rozmístit. „Tam jsme se úplně nepotkali. To je myšlenka, která míří k určité relokaci nebo řízenému umísťování uprchlíků,“ řekl Lipavský. ČR chce podle něj jít naopak cestou finanční pomoci zemím, do kterých se uprchlíci sami rozhodnou jít.

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová v úterý oznámila, že Unie poskytne Česku, Slovensku a Moldavsku 70 tisíc vakcín pro očkování dětí ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám